От днес МВР започва да налага серия глоби по време на трациционната акция „Зима“. А само от едно спиране от пътните полицаи може да стигне до санкции от 540 лв., ако автомобилът е в серия нарушения на правилата за безопасност, за които се следи по време на акцията.

Така например дълбочината на грайфера на гумите трябва да е поне 4 мм. В противен случай се налага санкция от 50 лева, отнемат се и 6 точки. Следи се само за дълбочината, а не дали сте с летни, зимни или всесезонни гуми.

Карате ли с включени светлини и ъгълът, под който фаровете осветяват пътното платно, са друга част от нещата, за които МВР следи. Те не трябва да заслепяват каращите в насрещното шофьори. Обикновено линията е зададена фабрично от производителя. Санкцията за шофиране без включени светлини е 50 лв. Ако ъгълът е неправилен пък, глобата е 20 лв. Тя се налага по члена за общи нарушения, които не са описани в другите разпоредби на Закона за движение по пътищата.

Работят ли всички диоди в стоповете и мигачите на колите, е друго нещо, за което от МВР следят. Там обаче санкциите варират. През деня са 20 лева, отново по общия член. В тъмната част стават 200, защото така се създава предпоставка за катастрофа. Освен тях проверете и стоповете за мъгла

Чистачките не трябва да са разкъсани, а течността не трябва да замръзва. Глобите и за двете нарушения са по 20 лева. От МВР обаче казват, че много по-важно е какви инциденти могат да предотвратят изрядните чистачки.

С натрупването на различните нарушения, за които ще се проверява, сумата на глобатите може да достигне дори до 540 лева. Самият етап, в който ще се проверява приоритетно дали колите са готови за зимата, започва на 21 ноември.

От началото на месеца до 10 ноември пък акцентът в акция „Зима“ бе поставен върху карането с включени фарове, както и светолоотразителните елементи по велосипедите и каруците. Вторият етап на акцията – от 11 до 20 ноември, следи дали пешеходците спазват правилата, както и за шофьори, които отнемат предимството им на зебри.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar