Висшият касационен съд на Румъния осъди днес етническите унгарци Золтан Сьоч и Ищван Беке, лидери на радикалното националистическо движение в Трансилвания „Младежко движение 64 окръга“, на 5 години затвор за планиран атентат по време на тържествата по повод националния празник на Румъния през 2015 г., предаде ТАСС, като се позова на Аджерпрес.

Ищван Беке бе арестуван на 1 декември 2015 г. по обвинение, че е планирал да изготви и да задейства взривно устройство в Търгу Секуйеск по време на тържествата за националния празник на Румъния на същата дата, предава БТА.

В края на декември същата година бе арестуван и председателят на „Младежко движение 64 окръга“ в Трансилвания Золтан Сьоч по обвинение в действия срещу конституционния ред на Румъния. Според прокурорите той поставил на членовете на организацията задачата да изготвят самоделни взривни устройства с мотива, че групировката „трябва да тръгне по пътя на действията“ и че „без кръв не може“.

На 7 април 2017 г. Апелативният съд на Румъния осъди Сьоч и Беке съответно на 10 и 11 месеца затвор. Присъдата беше обжалвана.

Според румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма организацията „Младежко движение 64 окръга“ преследва ревизионистко-сепаратистки цели в Трансилвания, като се опитва да попречи на румънските власти да упражняват държавните си правомощия в Секуйската област в Трансилвания (район с преобладаващо унгарско население, включващ окръзите Харгита, Ковасна и Муреш).

В Румъния живеят около 1,3 милиона етнически унгарци /6,5 процента от населението/, главно в трите окръга в централна Трансилвания, която до 1918 г. е била в състава на Австро-Унгарската империя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar