МВР работи по проект, по който на лицата, към които държавата или съдът имат претенции, да бъде отнемана личната карта. На подобни хора ще се издава временен документ, с който да не могат да преминават границата. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

На въпрос на Красимир Янков от БСП министърът отговори, че служителите му перманентно издирвали бегълците. Социалистът обаче се възмути, че близо 1000 души, „отклонили се“ от местата за лишаване от свобода, се издирват. Колко от тях са заловени и върнати в затвора, попита Янков.

Рядев заяви, че голяма част от бегълците били с присъди за кражби, по-малко – за убийство. По думите му най-много отклонили се имало през 2008-2009 г. Янков настоя за информация колко от бегълците са преминали границата. Ако са избягали зад граница, как я пазим, атакува той. Ние непрекъснато хващаме, въпросът е с какво темпо ги хващаме, оправда се вътрешният министър. „Скорошните“ бегълци се хващали по-лесно от тези с давност. Колко обаче са заловените бегълци не стана ясно.

Пред депутатите в от вътрешната комисия министърът обобщи, че това, което мъчи Европа, са мигрантите. В момента у нас има 900 бежанци. Толкова малко имаме, че чак ме е страх да си кажа тези числа, каза той. Според него България се справя добре с охраната на границата и с мигрантите. Нямало и натиск на граничната бразда.

60 000 мигранти са минали през наша територия. Връщане на мигранти у нас няма как да стане, увери вътрешният министър. По думите му България няма да стане периферна страна за настаняване на бежанци. Радев обаче уточни, че според Женевската конвенция и ООН имаме задължението да приемаме бегълци от войни. Трябва да сме състрадателни, ние сме добри хора, добави министърът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar