Бивш финансов министър на Румъния плати със злато и имоти гаранция от €1 млн. евро, съобщи „Евронюз“. Себастиан Владеску дал 3 кг злато на стойност €110 000 евро и още €315 000 евро в брой. Остатъкът от гаранцията от €1 млн. покрил със свои имоти.

Себастиан Владеску е обвинен от прокурори от Националната дирекция за борба с корупцията за вземане на подкупи, свързани с договор за железниците. Той отрича обвиненията. Владеску беше финансов министър между август 2005 г. и април 2007 г. и от декември 2009 г. до октомври 2010 г.

Междувременно бившата румънска министърка на туризма и регионалното развитие Елена Удря беше осъдена окончателно на 6 години затвор за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение, съобщи информационният сайт „Зиаре“.

Делото се отнася за злоупотреби при организирането на международна галавечер на професионалния бокс с участието на популярния румънски боксьор Лучиян Буте през 2011 г., които според прокурорите са нанесли съществени щети на бюджета.

44-годишната Удря беше един от най-влиятелните румънски политици през последното десетилетие, приближена на бившия президент Траян Бъсеску и самата тя кандидат-президент през 2014 г. Тя замина за Коста Рика, където получила политическо убежище.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar