В студиото на „Още от деня“председателят на парламентарната комисия за контрол над службите и използването на СРС Димитър Лазаров коментира, че няма увеличение на броя хора, срещу които са използвани специални разузнавателни средства. Няма увеличение и на броя искания за т.нар. „разпечатки“ от мобилните оператори.

Няма увеличение на броя лица, срещу които е използвано Специално разузнавателно средство, в сравнение с миналата и по-миналата година, заяви Димитър Лазаров. СРС-тата обхващат подслушване, проследяване, заснемане, отбелязване на пари, използване на агенти под прикритие, обясни той.

Докладът предстои да бъде изслушан в парламентарна комисия и НС. Предстои да се представи и докладът за Закона за прилагане на електронните съобщения – т.нар. „разпечатки“ на трафичните данни, искани от мобилните оператори. Има устойчивост на исканията за прилагане на трафични данни – около 61 хиляди до трите мобилни оператора. Тези искания не нарастват, заради законодателната промяна от 2015 г., обясни Лазаров. До тогава органите на досъдебното производство са можели да искат директно трафични данни, но често това се е случвало без ясна обосновка. Сега това искане става чрез наблюдаващия прокурор и разрешение се дава, допълни Лазаров.

В някаква степен е повърхностно виждането, че не се работи достатъчно за борбата с корупцията, заяви Лазаров. Като пример той даде приемането на Закона за мерките за изпиране на пари, който по същността си е антикорупционен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar