Депутатите от Република Сръбска в Босна гласуваха днес за създаване на собствена съдебна институция, която ще избира съдиите и прокурорите, като по този начин оттеглят сръбската съставна част от висшата съдебна институция на държавата в рамките на сепаратисткия дневен ред на техните лидери, предаде Ройтерс.

Западни дипломати от Съвета за прилагане на мира – органа, който следи за възстановяване на мира в Босна след войната от 90-те години на миналия век, заявиха, че стъпката нарушава конституцията на страната и законния ред.

Босна преживява най-тежката политическа криза след края на войната, като босненските сърби оспорват държавните институции в рамките на отдавнашния им стремеж за отцепване и присъединяване накрая към Сърбия.

Проектозаконът за Висшия съвет на съдиите и прокурорите бе одобрен с 45 гласа от общо 63 в 83-членния парламент. Сега предстои той да бъде даден на правни експерти и институции за мнения в рамките на 90-дневен период преди да бъде приет.

Повечето от депутатите от опозицията се въздържаха при гласуването, като някои заявиха, че законът е част от предизборната кампания на политическия лидер на босненските сърби Милорад Додик, а други изразиха съмнение за ефикасността на новата институция и функционирането й паралелно със съществуващия Съвет на съдиите и прокурорите на Босна.

„Прилагането на закона на Република Сръбска за Висшия съвет на съдиите и прокурорите ще създаде един противоконституциионен орган, поставяйки под заплаха основните законни права на всички граждани на Босна и Херцеговина, специално на тези, които живеят в Република Сръбска“, посочи Съветът за прилагане на мира в съобщение.

Той заяви, че стъпката на Република Сръбска е опит за едностранно поемане на конституционните отговорности на държавата, „представляващ недопустима намеса в независимостта на правосъдието и е сигнал за отстъплението на цялата страна от европейските стандарти в областта на върховенството на закона“, се казва в съобщението.

На 10 декември парламентът на Република Сръбска даде на правителството на съставната част срок от шест месеца, за да организира законно оттеглянето си от трите важни общи институции на централната държава: армия, правосъдие и данъчна система.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar