Бившият италиански премиер Матео Ренци отправи остри нападки срещу магистрати, които поискаха да му бъде повдигнато обвинение за незаконно финансиране на политическа партия, предаде Франс прес.

    „Невинен съм“, заяви той пред радио „Леополда“ и от своя страна обвини магистратите, че те са „нарушили закона и Конституцията“, съобщава БТА

    Ренци, който беше премиер на страната от 2014 до 2016 г., смята, че магистратите от прокуратурата във Флоренция третират семейството му като „престъпна група“. Предварителното заседание по случая е насрочено за 4 април и предстои съдия да реши дали прокуратурата разполага с достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу Ренци.

    Разследването започна през 2019 г. и след края му прокурорите обвиняват експремиера, че в качеството си на политик се е облагодетелствал неправомерно от финансиране от фондация „Оупън“, която според тях той тайно е ръководел.

    Фондацията, разпусната през 2018 г., подкрепи Ренци по време на шеметния му възход от кмет на Флоренция до лидер на Демократическата партия и премиер. Според прокурорите организацията е предоставила около 3,5 милиона евро на Ренци и негови съюзници за финансиране на политическа дейност.

    Разследването засяга 11 лица, включително двама бивши министри и 4 предприятия, сред които и британско-американското „Тобако Италия“.

    Освен Ренци в незаконно финансиране на политически партии са обвинени бившите министри от неговото правителство Лука Лоти и Мария Елена Боски. Лоти е обвиняван също в корупция и търговия с влияние.

    На 39 години Ренци стана най-младия премиер от времето на Бенито Мусолини, но центристките му позиции и стилът му, понякога смятан за арогантен, бързо притесниха както съюзниците му, така и избирателите. През 2016 г. той обяви референдум за конституционни реформи, който в крайна сметка се превърна в плебисцит срещу него. Провалът на това допитване го принуди да подаде оставка.

    След това той скъса с Демократическата партия и основа малката центристка партия „Италия Вива“, която сега е част от правителството на националното единство, ръководено от Марио Драги.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar