Федералните следователи са нахълтали в апартамента на бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани в Манхатън и са иззели електронните му устройства, съобщават „Ню Йорк таймс“ и „Асошиейтед прес“.

Разследващите са извършили нахълтването след получаване на заповед за обиск, а това е част от продължаващо наказателно разследване на чуждестранните сделки на Джулиани в Украйна, са уточнили източници на „Ню Йорк таймс“. Медията съобщи, че разследващите са се опитвали да осигурят заповед за издирване срещу Джулиани в продължение на месеци, но че Министерството на правосъдието на бившия президент Доналд Тръмп е възпрепятствало усилията им.

Разследването на Джулиани, който е личен адвокат на Тръмп, беше подновено сериозно миналия месец, а Министерството на правосъдието оттегли възражението си срещу заповедта, след като Мерик Гарланд беше потвърден за главен прокурор, който същевременно е и правосъден министър.

Прокурорите разглеждат дейностите на Джулиани в Украйна поне от 2019 г. и се твърди, че ще проверяват дали той е нарушил законите за лобистко чуждестранно право, докато е работил като адвокат на Тръмп. Разследването на ФБР включва и аспект на контраразузнаването, който според ветерани прокурори предполага, че ФБР може да възприеме Джулиани като заплаха за националната сигурност.

Двама източници, запознати с разследването, казаха пред The ​​Times, че разследващите разследват ролята на Джулиани при отзоваването на бившия американски посланик в Украйна Мари Л. Йованович, която е била служител на външната служба в продължение на 33 години, преди да бъде внезапно отстранена от поста си през пролетта на 2019 г.

Йованович се появи за деветчасово отлагане при затворени врати на Капитолийския хълм във връзка с първото разследване за импийчмънт на Тръмп. В своето встъпително слово тя каза, че тогавашният заместник-държавен секретар Джон Съливан й е казал, че „не е направил нищо лошо“, но че има „съгласувана кампания“ за нейното отстраняване и че департаментът е „под натиск от президента да я премахне от лятото на 2018 г. „

Малко преди да избухнат новините за разследването на Джулиани, двама от сътрудниците му, Лев Парнас и Игор Фруман, бяха арестувани по подозрение, че са се опитали да насочат чуждестранни пари в про-Тръмп супер PAC и други субекти, за да получат лост в политическите кръгове на САЩ. Прокурорите твърдят също, че Парнас и Фруман са се опитали да повлияят на отношенията между САЩ и Украйна.

CNN съобщи, че разследващи от американската прокуратура в Манхатън са се обърнали към Кевин Маккалион, адвокат в Ню Йорк, по-рано през 2019 г., за да попитат за връзката на Джулиани с Парнас и Фруман.

Джулиани призна, че е търсил мръсотия върху политическите противници, включително президента Джо Байдън и сина му Хънтър, заедно с Йованович и е имал контакт с бившия украински прокурор Юрий Луценко. Той също така допринесе за засилване на лъжата, че Украйна, а не Русия, се е намесила в изборите през 2016 г. – фалшива точка за разговор, която започна самият руски президент Владимир Путин.

И миналата година The Washington Post съобщи, че американските власти предупреждават Белия дом, че руските разузнавателни служби използват Джулиани, за да предават дезинформация на Тръмп.

Законът за регистрация на чуждестранни агенти (FARA) предвижда, че американските граждани уведомяват Министерството на правосъдието за всички контакти, които имат с чуждестранни правителства или длъжностни лица и ако взаимодействат с правителството или медиите на САЩ по указание на тези длъжностни лица.

Джулиани отрече да е извършил някакви нарушения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar