П рокуратурата се захвана с бруталната агресия между ученици в Пловдив. Образувано е досъдебно производство за телесна повреда по ксенофобски и хулигански подбуди. В неделя десетки деца участваха в сблъсъци помежду си – стигна се до размяна на удари и замеряне с яйца. Оказа се, че подобна акция се готви и в София.

Над 50 са разпитаните до момента участници и свидетели на сблъсъците от неделя.

Те се случиха по време на хомофобска акция, чиято цел била да се прочисти градската градина на Пловдив от хора с различна сексуалност.

По данни на прокуратурата в конфликта са участвали две големи групи – едната е била от фенове на футболен клуб „Ботев“, а другата от момичета, които твърдят, че са хомосексуални. Момчетата са носили яйца, а момичета дървени пръчки за самозащита. Подобни демонстрации не са прецедент.

А след сблъсъците в Пловдив, много от участниците са потърсили съвети и помощ.

„Имахме включвания още същата вечер след събитията в парка в Пловдив, със зов за помощ – по-скоро беше в посока наистина в това да се почустват подкрепени – пострадали деца и след това се свързаха с нас и по другите ни социални мрежи, за да споделят какво се случва“, заяви Анна Жукивская.

Психолозите призоваха учители и родители да не бъдат пасивни, а ежедневно да разговарят с децата по темата за различната сексуалност.

А междувременно, с NOVA се свърза майка, след като разбрала от дъщеря си, че в Инстаграм се разпространяват призиви за нови хомофобски атаки. Този път в София и в Бургас.

Акциите са насрочени за събота. „Тя беше тази, която ме запозна с темата и която ми показа този пост. Тъй като съм родител на тийнейджър, бих искала да дам гласност на това нещо, което съм видяла с цел да предпазя колкото се може повече участници“, заяви разтревожена майка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar