Специализираната прокуратура разследва евентуално длъжностно престъпление и ощетяване на бюджета във връзка с българското участие в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай.

Вицепремиерът Корнелия Нинова подаде сигнал за това до главния прокурор Иван Гешев и той беше препратен на Специализираната прокуратура.

Ръководителят ѝ Валентина Маджарова обясни, че наблюдаващият прокурор е преценил, че не се налага предварителна проверка, а направо е образувал досъдебно производство:

„Тъй като самият сигнал е бил съпроводен с достатъчно факти и обстоятелства, така че да се направи извод, че е редно в случая да се образува досъдебно производство. И това е сторено“.

Прокурор Маджарова и говорителят на Спецобвинението Христо Кръстев обявиха, че след съвместна операция с МВР са били задържани и обвинени афганистанец и шестима българи за участие в група за каналджийство и подпомагане на нелегални мигранти.

Групата е действала близо две години и е прекарвала мигранти от Турция през България за Западна Европа, каза прокурор Кръстев:

„Групата до настоящия момент е извършила 12 превозвания на групи от хора, които са между 10 и 20. Това означава, че минимум 120, максимум 240 човека са прекарали през територията на България“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar