Френската полиция е разпитвала тенисисти покрай разширяващото се разследване срещу престъпна група, организираща манипулиране на мачове, съобщиха представители на съда в страната. Твърди се, че са плащани стотици хиляди долари за уговаряне на двубои от ниските нива в тениса.

Седем френски състезатели са били задържани, а по-късно и освободени тази седмица. До момента общият им брой е 17, след като през януари бяха разпитвани четирима тенисисти, обявиха властите.

Разследването се води от властите в Белгия, където арменецът Григор Саркисян, основен заподозрян за водач на престъпната група, остава под наблюдение.

Пет от въпросните френски играчи са признали, че са взели пари от Саркисян, за да манипулират изхода на мачове. Един играч е признал на полицията, че е получил 30 000 евро манипулирането на над 20 двубоя.

Разследването се разпростя повече от очакваното за белгийските власти. Те са поискали съдействието от ФБР в САЩ, както и от колеги в Египет, Словакия, България, Холандия и Германия.

Преди година доклад за корупция в тениса отчете „цунами от уредени мачове“. Според информацията 16 състезатели от топ 50 през последното десетилетие са били свързани с уреждането на мачове, включително шампиони в турнирите от Големия шлем.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar