Руският президент Владимир Путин поиска от генералната прокуратура по-ефективна защита на правата на предприемачите. Това е крайно необходимо за подобряването на бизнес климата, заяви Путин на разширено заседание на колегията на прокуратурата в Калининград.

Владимир Путин отправи подобни призиви и по време на неотдавнашните заседания на колегиите на министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за сигурност. По думите му, външните ограничения, с които се сблъсква Русия, трябва да бъдат компенсирани от подобряване на качеството на работа вътре в страната:

„Всичко е в нашите ръце. Моля, прокурорите решително да реагират на нарушенията в тази сфера, да оказват на предприемачите ефективна помощ и подкрепа при отстояването на техните законни права и интереси“.

Владимир Путин прикани прокурорите внимателно да следят наказателните дела срещу представителите на бизнеса и при необходимост оперативно да се намесват:

„Да не се допускат неоснователно удължаване на задържането под стража и действия, които водят до разрушаването на компании и до загубата на работни места от хората“.

Генералният прокурор Юрий Чайка се ангажира да провери заедно с Върховния съд всички случаи на прекалено дълго задържане под стража на обвинени в икономически престъпления бизнесмени, както и доколко обосновано е привличането им към наказателна отговорност. Натискът на силовите структури е един от факторите за влошаването на бизнес климата в Русия през последните години. Често пъти наказателното преследване се използва за разчистване на сметки между конкуренти. Резултатът е рязък спад на чуждестранните инвестиции и отлив на капитали от Русия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar