Одобрението трае повече от година

Традиционни български храни могат да останат без защита на географското си наименование на европейско ниво, тъй като фирмите у нас имат разногласия относно рецептите и технологиите за производство на продуктите, които искат да регистрират в ЕС. Националната защита на географските означения за произход на храни и напитки се отменя с нов закона за марките и географските означения, който бе приет на първо четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Закрилата на географските означения на бг продуктите ще става чрез кандидатстване за протекция на европейско ниво. За да не бъдат произвеждани традиционни български храни от други държави, е необходимо те да бъдат вписани в европейския регистър. Но за целта продуктите трябва да се правят по единна на бранша технология, без да се променя нито една съставка, качествено или количествено, обясниха експерти за „Труд“.

Срокът за регистрация на географските означения на наши продукти изтича в края на юли, но след това те ще имат временна защита, стига да са подали заявления за това. За да се подаде искане, е нужно то да бъде направено от група производители на характерен продукт за региона.

Процедурата отнема време, одобрението може да се забави с повече от година, обясниха от икономическото министерство. Няма голяма активност от страна на бизнеса да кандидатстване за защита на продуктите. Една от причините е разногласието на фирмите за някои от технологиите за производство на храните.

С новия закон ще отпадне и действието на географските означения за произход на вината, направени по досегашния Закон за марките и географските означения. В списък, достъпен на сайта на Европейската комисия, обновен към май 2019 г., се вижда, че българските винари не са подали заявление за защита на европейско ниво.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar