Раздялата по видеоконферентна връзка показа висока ефективност В молбата за скъсване на брака по скайп съпрузите трябва да посочат изричното си съгласие и причините за това

Разводите по време на пандемията от COVID-19 намаляват, става ясно от статистика, предоставена от най-големия районен съд в страната – Софийския районен съд (СРС), на „Монитор“.

През 2020 г. значително са намалели и разводите по взаимно съгласие, и разводите по инициатива на една от страните. Противно на информациите, че по време на затварянето вкъщи се е увеличило домашното насилие, с реакция на което са ангажирани полицията и специализирани неправителствени организации, броят на исковете за разтрогването на брак намалява в СРС.

Статистиката сочи, че през 2018 г. новообразуваните дела по искове за развод по взаимно съгласие са били 1354, през 2019 г. те са станали 1446, през 2020 г. броят им е спаднал на 1267, до 11 февруари 2021 г. те са 136.

т.нар. искови дела. Новообразуваните такива през 2018 г. са били 915, през 2019 г. – 856, през 2020 г. броят им е спаднал на 693, а до 11 февруари 2021 г. те са 85.

През 2020 г. в Софийския районен съд бяха проведени множество открити съдебни заседания посредством използването на електронна видеовръзка. По време на извънредното положение такава бе използвана и по граждански дела – предимно по дела за развод по взаимно съгласие. Разводът по видеоконферентна връзка показа висока ефективност и затова в края на ноември 2020 г. бяха направени промени в Гражданско-процесуалния кодекс, с които той вече е един от начините за провеждане на делото.

в прилагането на този способ за развод. Преди промяната в ГПК делата за развод по скайп бяха възможни заради Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и законът за неговото изменение и допълнение, който даваше възможност да се провеждат такива заседания до 2 месеца след отпадането на извънредното положение. Две съдийки от III Гражданско отделение на СРС бяха първите магистрати, които приложиха този начин на разглеждане на бракоразводни дела.

И преди, и сега обаче

В молбата до съда трябва да бъде записано, че съпрузите нямат против делото да се разгледа по скайп, и да бъдат посочени причини за това, например пребиваването в друга страна и невъзможност за прибиране в страната заради пандемията.

Разводът по скайп, дори от покрива на мол или от колата, вече не е илюзия, а нова реалност. Така партньорите не губят време да ходят до съда, а се включват в съдебното заседание от място, което предварително заявяват, а адвокатите им – от канторите си. Освен постигането на бързина и абсолютна дистанция разводите по скайп преминават в мир и хармония, защото партньорите не се срещат очи в очи и няма вероятност някой от тях да се раздразни.

В СРС има оборудвани няколко зали, в които е обезпечено технически провеждането на дистанционно съдебно заседание.

След като делото се разпредели на съдията, той го разглежда и ако прецени, че е подходящо за провеждане на дистанционно заседание, дава разпореждане да се уведомят страните. Съдебен служител се свързва с тях и те посочват как ще се свържат. Насрочва се заседанието и всички са уведомени за датата и часа. В деня на заседанието се прави тест от съдебния секретар на IT специалист. При провеждане на дистанционно съдебно заседание

стига да са заявили предварително акаунта, от който ще го направят. По отношение на документите за самоличност, независимо дали заседанието е дистанционно, или не, всеки трябва да се легитимира.

Ако разводът е в присъствени съдебни заседания, по взаимно съгласие съпрузите могат да се разделят и за месец, а с искова молба – за 3 до 6 месеца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar