Затворникът Иван Балабанов-Вазелина, който миналата седмица беше осъден на 8 месеца затвор за незаконно оръжие, може да получи второ тежко обвинение, научи „24 часа“.

Бабаитът с ролс-ройса от Панагюрище стана известен в средата на януари, когато преби посред бял ден 46-годишния Нешо Юруков пред училище в града и пред очите на детето му.

Лекарите от Спешна помощ в Пазарджик подадоха сигнал в полицията за обезобразения мъж. Тогава криминалистите арестуваха Иван Вазелина в къщата му в село Оборище, където намериха незаконен пистолет „Браунинг“. Балабанов имал условна присъда за същото престъпление през 2015 г., както и няколко висящи разследвания срещу него. Преди седмица Вазелина сключи споразумение с прокуратурата и влезе в затвора за 8 месеца. Разследването за зверския побой продължава, но не в Панагюрище, а в дирекцията на МВР в Пазарджик. В понеделник Юруков е дал показания пред съдия и е посочил Иван Вазелина като бияча, който го налагал с дръжката на незаконния пистолет.

Нешо Юруков и Иван Балабанов се познавали отдавна. Между тях обаче се създало напрежение заради проверки на прокуратурата по сигнали за измами. В деня на побоя Балабанов бил в София, но наредил на охранителите си да търсят Нешо в Панагюрище и да му докладват, когато го открият.

Около 15,40 ч. на 13 януари Нешо взел детето си от училище и се качил в колата си. Тогава до него паркирал луксозния ролс-ройс на 35-годишния Балабанов. Почукал му на стъклото. След това със сила го измъкнал от колата му и започнал да го налага с дръжката на пистолета по главата, без да се съобразява, че детето гледа, а навън минават хора. Счупил му зъбите, причинил му комоцио и много травми по главата. По делото е назначена експертиза, която още не е готова. Двама от гардовете на Иван Вазелина едва озаптили шефа си, за да не стане по-голяма беля. Един от тях е кримигероят от близкото минало Веселин Жеков-Весо Полицая, който е бивш служител на МВР, срещу когото се водиха дела като лидер на престъпна група за продажба на наркотици. КПКОНПИ спечели дело срещу него за отнемане на имущество за 1,6 млн. лв.
Заради мутренското изпълнение бяха задържани и двамата от хората на Иван Вазелина, но ги пуснаха без обвинения. Жертвата дълго време не помнеше кой го е налагал по главата, но след присъдата за Балабанов е дал показания пред съдия. Пострадалият още се страхувал за живота си заради отмъстителния нрав на бившия си шеф.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Местен жител
Местен жител
05 март 2021 8:21
Гост

Ваньо Кривото Око от село Оборище е нищо повече от изпълзял от дупката си измамник. Тепърва ще полежи доста в килията – от измамите на него, брат му и компанията им пропищя целия регион. От няколко дена имал нов прякор в затвора – Иван Дантелените гащички.