Първи български министър бе поставен под карантина за 14 дни.

Емил Караниколов бе изпратен от правителството „да докара“ 15 тона маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла от Абу Даби, а българската страна изпрати самолет с 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти за Обединените арабски емирства. Икономическият министър излетя в 2 ч през нощта и се върна с 15-те тона предпазни средства към 7 сутринта, научи „24 часа“.

На международното летище в Абу Даби Караниколов е провел среща с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с България.

След приземяването му в София законът за извънредното положение веднага го изпрати у дома за 14 дни под карантина. „Каквото за другите, това и за мен. Законът трябва да се спазва“, казал той. През това време ще го замества зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, тъй като, докато е в карантина, Караниколов няма право да подписва документи. Иначе ще работи онлайн от дома си, ще провежда и виртуални срещи.

„Между 24 000 и 25 000 души среднодневно са поставени под карантина. Патрулни автомобили отиват на адрес и карат съответния гражданин да се покаже на прозореца. Ако се установи, че лицето не е на адрес, се прави доклад и го предаваме на прокуратурата“. Това обяви пък шефът на полицията Христо Терзийски.

702 са образуваните досъдебни производства до 17 ч в неделя, има и 3 присъди – две са пробация, а едната – глоба и пробация.

Актовете за разходки в парка пък вече са над 2780. По повод снимката на вицепремиера Красимир Каракачанов с пиара му на пейка в градинката пред Народния театър Терзийски уточни, че авторът на кадъра трябва да свидетелства кога и къде е заснет. „Мисля, че в СДВР има проверка“, добави той.

Терзийски потвърди за 29 служители на МВР с положителни проби, един от които – в Банско. От тестваните там 45 души от районното управление друг не е дал позитивен резултат.

685 станаха потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на щаба вчера. От 9-те нови 5 са в София, 4 – в Стара Загора, но продължаваше обработката на още проби.

384 от заразените са мъже. Над половината от установените с коронавирус българи са в столицата. Жертвите вече са 32. Мъж на 43 г. от Пещера е сред починалите в Пазарджишката болница, бил е на апаратна вентилация и с придружаващи заболявания.

В Монтана още няма потвърден случай на COVID-19. Засега всички изпратени проби са отрицателни, съобщи кметът Златко Живков вчера.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar