Аз съм Асена, аз съм фармацевт и не се страхувам“. Снимки с това послание се появиха във „Фейсбук“ през уикенда, както и кадър, в който то е разпечатано и е залепено на вратата на аптека в София. Потребители ги споделяха на стените си в знак на подкрепа към председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и с възмущение от атаката срещу нея и свободата на изразяване.

В понеделник (13 април)

фармацевти от цялата страна затвориха по обяд за 15 минути аптеките си

и излязоха на протест срещу случващото се срещу Стоименова. Разпечатка на снимката и посланието в подкрепа, че не се страхуват те държаха в ръце или бяха разлепили на вратата и касите в аптеките.

В петък Стоименова съобщи, че е била извикана на разпит в СДВР и е обвинена от Софийска районна прокуратура по чл. 326 от Наказателния кодекс, заради нейни интервюта пред БНР и БНТ. Неговият текст гласи, че който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години. По този член обикновено съдят хора, подали фалшиви сигнали към Спешна помощ или фалшиви сигнали за бомба в училище, на гарата или друго място. Прокуратурата атакува Стоименова след серия от нейни публични позиции през последните седмици за проверките в аптеките и ситуацията с презапасяване с лекарства и проблемите с недостига им.

В интервю за БиТиВи в неделя вечер тя коментира, че „недостиг на лекарства е нормално явление и в него няма нищо тревожно“. „Аз нямам съмнение, че това, за което ме обвиняват – експертното ми мнение, е базирано на факти и на обстоятелства, които могат да се докажат. То в никакъв случай не всява безпокойство. Може би основният въпрос е кого уплашихме като съюз и с какви тези“ каза още Стоименова.

Вече има две петиции по случая, едната (тук) от които е с искане за сваляне на обвиненията на председателя на Българския фармацевтичен съюз.

„Извънредното положение не трябва да пречи на когото и да било да дава интервюта!

Липсата на лекарства в аптеките е всекидневие в България от години

и всеки от боледуващите милион българи може да разкаже своята история за това. Когато някой поставя проблем за обсъждане, когато някой пита защо прокуратурата затваря аптеки за проверки, когато някой защитава колегите си и пациентите от произвол, той не създава паника и фалшиви сигнали, той задава въпроси и търси отговори. Страшно ли е да се задават въпроси? Ако не е – свалете обвиненията!“, се казва в нея.

Другата е в подкрепа на Стоименова и свободното слово (тук).

Самият фармацевтичен съюз също подкрепи председателя си в специална позиция. „БФС винаги проактивно съобщава за очаквани проблеми в здравния сектор, предлага конкретни решения, поставяйки ги за дискутиране пред обществото. Гражданите на България имат право да знаят и да бъдат информирани за възможните решения, едно от които е генеричното предписване и генерична замяна на лекарствени продукти, извършена само със съгласието на пациента“, се казва в нея.

В понеделник Асоциацията на европейските журналисти излезе със специална позиция по казуса – в нея се казва, че

„да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие

и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии…Подобни мерки заради изказване по експертна тема по съществото си имат репресивен характер и целят „да накажат“ този, който се е осмелил да изкаже собственото си мнение, което може да се разминава с основната властова линия. Те имат „смразяващ ефект“ не само към експертите, които в бъдеще могат да изкажат критика, но и към журналистите и медиите.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar