С указа на президента завършва процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор. Сега Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да определи изпълняващ длъжността главен прокурор и това трябва да стане буквално в близките дни, коментира пред БНТ съдия Атанаска Дишева от съдийската колегия на ВСС.

Тя поясни, че в Закона за съдебната власт не е посочено при предсрочно освобождаване как се определя изпълняващ длъжността. Дишева смята, че в конкретната ситуация не е редно някой от заместниците на Иван Гешев да поеме функцията на главен прокурор.

Тя припомни, че заместниците на Гешев са се разделили на два лагера. От едната страна е Борислав Сарафов, който е срещу бившия главен прокурор. От другата страна са останалите четирима заместници, които продължават да го подкрепят. Дишева е на мнение, че най-добре е за заместник на Гешев да се избере прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Член на ВСС: Никой от нас не държи да избира следващия главен прокурор
Пред Би Ти Ви един от вносителите на искането за отстраняване на Гешев Георги Кузманов коментира, че е добър знак фактът, че държавният глава е подписал указа в рамките на разумния срок. Според него в максимално кратък срок трябва да се проведе заседание на колегията и да се избере временно изпълняващ длъжността, а след това трябва да се открие процедура за избор на нов главен прокурор.

„Сега, знам, че голямата тема е дали ние, тези компрометирани според много членове на ВСС, ще трябва да изберем следващия главен прокурор – нямам представа как ще се движат сроковете в парламента. Повярвайте ми, никой от нас не държи да избира следващия главен прокурор. Ако парламентът избере своята квота – добре, следващите колеги да довършат“, обясни Кузманов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar