Шуменският окръжен съд постанови 3,4 г. „лишаване от свобода“, при първоначален общ режим, за 19-годишния Жечко Кюркчиев, подсъдим по делото за пътнотранспортното произшествие в града, при което загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда след катастрофата, предаде БТА.

Наказанието е след редукцията, предвидена за дела, каквото бе настоящето, които се гледат по реда на съкратеното съдебно следствие.

Кюркчиев се лишава и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от пет години и четири месеца, каза още съдия Димчо Луков при произнасяне на присъдата. Той потвърди мярката за неотклонение на подсъдимия, която е парична гаранция в размер на 25 000 лева.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Както БТА съобщи по-рано днес, прокуратурата и частното обвинение поискаха на днешното второ заседание по делото ефективна присъда за подсъдимия Жечко Кюркчиев, а той и адвокатът му – условна.

В съдебната зала днес Кюркчиев каза единствено:

„Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си“, а адвокатът му Ивайло Йорданов поиска наказание под минимума, с отложено изтърпяване.

Прокурор Василена Атанасова от Софийската градска прокуратура (СГП) и адвокат Борислав Борисов,

представляващ конституираните като частни обвинители роднини на Светомира Станчева, поискаха съдът да наложи на обвиняемия наказание от шест години „лишаване от свобода“. Заради редукцията, предвидена за дела, водени по реда на съкратеното съдебно следствие, присъдата ще спадне до четири години „лишаване от свобода“, отбелязаха двамата юристи.

Тъй като делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, това означава, че Кюркчиев признава фактите и обстоятелствата за пътния инцидент и затова присъдата му е намалена.

Според обвинителния акт, изготвен от СГП, представен от командированата за разпоредителното заседание по делото Василена Атанасова,

градската прокуратура е обвинила Жечко Кюркчиев за това, че на 28 септември 2022 г. в Шумен, около 21:15 часа, при управление на автомобил, движейки се по бул. „Симеон Велики“ в посока от централната част на града към Варна, в района на кръстовище с кръгово движение с ул. „Спортист“ и вход за хипермаркет, e нарушил правилата за движение по пътищата.

Според прокуратурата водачът не е избрал скорост за движение на управлявания от него автомобил до 50 км/час,

каквото е било ограничението на скоростта в района, а се е движел със 103,7 км/час; не e пропуснал пътно превозно средство, управлявано от Светомира Станчева, на предната седалка на което се возила друга жена, движещо се по път с предимство, указано със знак; реализирал e пътнотранспортно произшествие и e причинил смъртта на Станчева и средна телесна повреда на другата жена.

Източник: Станимир Савов, БТА

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar