Каталунският лидер Карлес Пучдемон ще поиска от съда в Мадрид да му бъде разрешено да се завърне в Барселона. Очаква се това да стане в рамките на деня, предаде Sky News.

Той иска да присъства на първото заседание на регионалния парламент, за да бъде избран за лидер. То бе насрочено за 30 януари, а Пучдемон е единствен кандидат.

Избягалият в самоналожено изгнание в Белгия Пучдемон ще бъде арестуван, ако се завърне в Испания, както това се случи с други видни сепаратисти след референдума за независимост и действията на Мадрид.

Припомняме, че по-рано Конституционният съд на Испания прие за разглеждане иска на испанското правителство за налагане на забрана за задочната инагурация на Карлес Пучдемон като премиер на Каталуния.

Решението по казуса може да бъде взето след няколко месеца, но самото приемане на иска за разглеждане означава автоматично замразяване на встъпването му в длъжност.

Блокирането на процеса теоретично би могло да се избегне, ако Пучдемон се яви лично на заседанието на парламента на 30 януари, за когато е насрочена церемонията.

В иска на Мадрид се настояваше за налагане на пълна забрана върху евентуална инагурация – независимо дали ще бъде задочна или той ще се яви в залата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar