Индексът на корупция за България за съдебната система е най-висок и той е 4,4 пункта по международната скала на „Трансперънси интернешънъл“, но борбата срещу този бич корупцията се води многопластово и на много нива. Тя се води на универсално ниво, на европейско ниво, включително на ниво право на европейски съюз. Най-голямото постижение на универсално ниво е конвенцията на ООН за борба срещу корупцията, която беше приета 2003 г. и в сила от 2005 г., България е страна по нея. Това каза пред БНТ директорът на Институт за държавата и правото към БАН проф. Ирена Илиева.

„Американският закон, приет миналата година, олицетворява една световна тенденция, която свързва борбата с корупцията с някои други основни принципи. Там разпоредбата задължава държавният секретар на САЩ да обяви такива лица и членовете на семействата им за нежелание и да не бъдат допускани на територията на САЩ, когато за тях има обвинения в голяма корупция, свързана с природни ресурси и големи нарушения на правата на човека. Очевидно в случая с Миталов не става дума за природни ресурси, става дума за връзка между корупцията и нарушаване на основни права на човека. Това е световна тенденция“, каза тя.

По думите й чрез случая „Миталов „на нас ни се казва, на държавата България, че има генерален проблем в съдебната система“.

„Когато става дума за връзка между такъв бич, какъвто е корупцията, свързан с нарушаване на основни права на човека, тук държавата вече няма тази изключителна юрисдикция и власт. Тя не е непроницаема и международната общност може да изрази загриженост, т.е. ние сме в една друга фаза на прилагане на тези основни принципи, които са борба с корупцията и зачитане правата на човека“, заяви проф. Илиева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar