Конституционният съд на Румъния обяви, че 31 от наскоро одобрените от парламента промени в Наказателния кодекс са в разрез с основния закон на страната, съобщи електронното издание „Романия инсайдер“. Сред тях са новите определения за злоупотреба с власт и влияние, както и тези, касаещи убийства и лъжесвидетелстване под клетва. Заради решението на Конституционния съд поправките трябва да бъдат върнати на парламента и посочените като противоконституционни текстове да се променят спрямо препоръките на магистратите.

По-рано този месец румънският Конституционен съд също така реши, че 64 от общо 96-те промени в Наказателно-процесуалния кодекс на Румъния, които бяха одобрени от депутатите, противоречат на основния закон на страната. Венецианската комисия към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа преди дни също предупреди, че многобройните изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс в Румъния сериозно отслабват ефективността на съдебната система в борбата срещу корупцията, престъпленията, свързани с насилие, и организираната престъпност. Експертите препоръчаха на румънските власти да преосмислят реформата. Венецианската комисия критикува и „изключителната бързина и недостатъчно прозрачните процедури“ при подготовката и осъществяването на реформите. Направени са над 300 изменения на двата закона, много от които въвеждат радикални промени в наказателните практики. Венецианската комисия е на мнение, че румънските власти трябва да направят цялостен анализ на измененията в двата кодекса чрез задълбочени консултации.

ПОЗИЦИЯ

Бившият министър на правосъдието Флорин Йордаче, който е член на управляващата Социалдемократическата партия и координатор на специалната парламентарна комисия, отговаряща за реформа в съдебната система, заяви, че парламентът вероятно няма да вземе предвид всички препоръки на Венецианската комисия, но ще се съобрази с изискванията на Конституционния съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar