Средногодишната инфлация ще бъде 11,9%. Това сочат разчетите на Министерството на финансите, на които се базира актуализацията на бюджета от 1 юли. Заради нея се налагат промени в редица закони, като се предвижда поскъпване на тютюневите изделия и връщане на ДДС ставките на бирата и виното, сервирани в заведенията, от 9 на 20 на сто.

При различните видове тютюневи изделия покачването на акциза ще се отрази по различен начин. Неофициално експерти изчисляват, че при електронните цигари, които придобиха много голяма популярност у нас, скокът ще е с около стотинка за грам никотин без ДДС. При класическите цигари поскъпването може да достигне до 20-25 стотинки за кутия. За първи път се въвежда и акциз върху никотиновите течности, като от юли ставката ще е 18 стотинки за милилитър.

Промени се правят и в Закона за ДДС. Както бе заявено, виното и бирата в заведенията вече ще се облагат с 20% ставка, а не с 9% – както се случи като изключение заради Covid кризата. Отново неофициално експерти коментират, че така или иначе това изключение не е довело до поевтиняването им в заведенията, така че потенциално поскъпване би било „спекулация“ от страна на ресторантьорите.

По-ниско ДДС ще има за енергоносителите, като мярката е насочена за овладяване на инфлацията по линия на високите цени на природния газ и петрола. При актуализираните разчети на министерството сортът „Брент“ ще се движи при цена от сто долара за барел, което е доста над стойностите в настоящата финансова рамка. Инфлационен натиск идва и по линия на храните.

От 1 юли и 1 октомври е заложено очакваното индексиране на пенсиите, за което ще са необходими около 1 милиард и 400 милиона лева.

Заедно с пропуснатите приходи заради по-ниското ДДС при енергоносителите и потенциално малко по-високите постъпления от косвения налог заради заведенията, общият ефект надхвърля милиард и 600 милиона лева за хазната.

Дефицитът ще се запази в настоящото съотношение 4,1 % от брутния вътрешен продукт, но номинално вече ще надхвърля 6 милиарда лева.

Лимитът на новия дълг се покачва с три милиарда лева до 10 милиарда и 300 милиона лева. Причината е, че тази година финансовото министерство ще набере от пазарите необходимата сума за погашения догодина, когато се очаква условията за поeмане на нов дълг да са по-неблагоприятни от настоящите.

Утре актуализацията ще бъде разгледана от социалните партньори, а до края на седмицата – трябва да е внесена за разглеждане в парламента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar