Ангажимент да не премълчава никакви факти, когато му се снема анамнеза, ще има пациентът и това ще се запише в закон. Това съобщи зам.-шефът на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев. Депутатът от ДБ обясни, че той подготвя промените, те вече са одобрени от колегите му в управляващата коалиция.

Най-вероятно специалният раздел за задълженията на пациента ще влезе в закона за здравето.

По думите на д-р Симидчиев сега волно или неволно се случва пациентът да не предостави вярна информация на лекаря, което затруднява лечението. Той коментира темата пред bTV по повод нападението над лекар от спешната помощ в Самоков. В събота вечерта близки на починал пациент атакуваха филиала на спешната помощ, трошиха врати, събаряха апаратура, а целият дежурен екип се барикадира вътре. „Бяха десетки, разбиха вратите и ме нападнаха, удряха ме“, разказа д-р Любомир ал Хакак. Ударите са били по главата, гърба и вратите. „Още опитвам да осмисля случилото се. За първи път в живота си преживявам такава агресия“, обясни д-р Ал Хакак. 53-годишният Борислав Петров бил докаран в състояние, несъвместимо с живота, с екстремно високо кръвно и белодробен оток. Страдал е от тежък диабет. Спешният медик извикал двама лекари от болницата, включително реаниматор. На пациента са направени множество изследвания и пълен обем реанимационни действия, но състоянието му е било критично и не позволявало да го откарат в София, както настоявали близките. Екипът не успял да спаси мъжа и това предизвикало агресията. Двамата синове на починалия са арестувани за 24 ч. Според полицията именно те са нанесли ударите на д-р Ал Хакак. Само намесата на полицаите успяла да спаси лекарите и техниката от погрома. Те останаха там и през нощта.

Българският лекарски съюз осъди агресията още в събота. В подготвените задължения на пациента ще бъде разписана и пълна забрана за влизане на въоръжени лица в лечебни заведения, съобщи още д-р Симидчиев.

Съпругата на починалия Маргарита Петрова обаче отрича да е имал други заболявания. „В един момент нямаше никой при него. Остана сам с апаратурата, никакво внимание не му обърнаха. Поисках да го закараме в София – не ни дадоха“, разказа тя пред Нова тв. Синовете ѝ нямали общо с побоя, те припаднали, като научили за смъртта на баща си. „Нападението беше от мен, не от синовете ми. Аз хванах доктора да го бия, а той се затвори в стаята“, каза Маргарита.

Когато медицината се практикува по стандартизирани правила, тези случаи ще намалеят. Десетилетия наред здравеопазването не е било водеща тема, разрушено е доверието, то се гради дълго и трудно, коментира д-р Симидчиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar