Парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), внесен от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски на 26 септември, с които се цели спиране на възможностите за строителство в близост до екоплажовете по Българското Черноморие, защита на дюните и завишени санкции за неправомерно поставени преместваеми обекти, както и по-добрата им регулация. Законопроектът беше приет в началото на декември от парламента на първо четене и с него се урежда възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м. зад плажовете за природосъобразен туризъм – Иракли, Бяла – Карадере, Корал.

Преди това комисията отхвърли предложението на Коста Стоянов – ПГ „Възраждане“, разглеждането на проектозакона днес да отпадне, докато бъде получена справка, поискана от групата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с предложението на политическата формация за допълване на списъка на плажове за природосъобразен туризъм с още 41. По време на дебатите по проектозакона Стоянов напомни, че общият брой на морските плажове в страната е 429, като голяма част от тях попадат в Натура 2000 или са в границите на природни резервати. За да се ограничи урбанизацията върху плажовете, които са атрактивни за природосъобразен туризъм, се предлагат още 41, които започват от границата ни с Румъния – от Община Шабла, до границата ни с Турция – плаж Резово, обясни Стоянов. Комисията отхвърли предложението на „Възраждане“ за включването на допълнителните плажове в обхвата на проектозакона. Отхвърлено беше и предложението на народния представител Даниела Божинова ПГ „Продължаваме Промяната-Демократична България“ за включването на още девет плажа за природосъобразен туризъм.

Между двете четения на проектозакона в комисията постъпиха четири предложения, предаде БТА. Дебатите продължиха близо три часа, като междувременно имаше и 10-минутна почивка.

„Тежка комисия, сложни промени“, коментира председателят на комисията Николай Нанков – ПГ ГЕРБ-СДС. Очаква се на следващото заседание на комисията да бъде обсъдено тя заседава по-рано, като имаше предложението това да става в 14:30 ч. в сряда, а не както е сега в 16:00 ч.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar