Престъпна група е мамила лековерни романтици с обещания за брак или съвместно съжителство, но всичко е приключвало с финансова измама. Измамниците са действали в Турция, но са от България. В Турция са са задържани осем души, седем от тях са от разградските села. А в Ясеновец тази сутрин са арестувани две жени и младеж, които са били на високо ниво в мрежата.

От години телефонните измами с обещания за брак карат хиляди наивни чужденци да изпращат сериозни суми на „мнимите си годеници“. В последния случай някои от потърпевшите са били изнудвани за пари с компрометиращи записи.

Според полицията, арестуваните са на високо ниво в схемата – мениджъри, които намирали преки участници в измамите и привличали социално слаби граждани за ролята на „финансови мулета“. З да не могат да се проследят, преведените от жертвите суми задължително минавали през банки в южната ни съседка.

„В Турция им извършват много бързо адресна регистрация, откриват им се банкови сметки, от тях се издават банкови карти, които се вземат от лицата, които протичат по разследванията. В последствие номерата на банковите сметки се предоставят на извършителите на „ало-измами“, за да може по тях да се превеждат парични суми от измами“, каза гл. инспектор Златка Падинкова – началник на отдел „Измами“ в ГДНП.

В Ясеновец полицаите са претърсили седем адреса. Конфискували са луксозен автомобил, 30 хиляди лева, мобилни телефони, банкови и СИМ карти, както и броячи за банкноти.

„Едната жена избяга и я хванаха чак в Шумен. Нямам представа как се е добрала до информацията, че ще има акция, но виждате колко са комбинативни и съобразителни и благодарение на действията на полицията бе задържана на 50-60 километра от Ясеновец“, каза Тихомир Тодоров – окръжен прокурор на Разград.

В Ясеновец отричат да се занимават с романтични телефонни измами. По луксозните им къщи липсват номера. За сметка на това камери следят за външни лица и собствениците ясно показват на екипа ни , че не е добре дошъл в селото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar