Жегата около БДЖ, започнала с журналистическо разследване за злоупотреби, продължава. Във вторник прокуратурата обяви, че започва проверка на твърденията в репортажа на Нова тв, че в държавното жп предприятие се правят некачествени и фиктивни ремонти на локомотиви, сключват се неизгодни договори с външни изпълнители, машинистите не достигат и работят извънредно, а футболисти се назначават на щатни бройки като инспектори. Притиснат от медийното внимание, транспортният министър Ивайло Московски нареди вътрешният одит на БДЖ да провери данните за нарушения и съобщи, че още преди три месеца инспектори на Сметната палата са влезли в дружеството на проверка.

Заради разкритията БСП поиска оставки – на ръководството на БДЖ и на самия министър Московски. Оставки няма, но пък има един уволнен – това е шефът на ремонтите в жп компанията Бойко Стоилов. В разследването на Нова тв, излъчено в понеделник, Борислав Илиев разказа как повредени и недооправени локомотиви тръгват на път по нареждане отгоре, а после закъсват насред релсите. Веднага след репортажа началникът му Бойко Стоилов се обадил по телефона и му казал: „Мъртъв си“. По-късно ремонтният шеф се опита да извърти думите си – не било смъртна заплаха, имал предвид, че добрите отношения с разприказвалия се служител вече са мъртви.

„Това е шок за мен и семейството ми“, коментира заплашеният. Междувременно той установил, че има документи, на които някой е фалшифицирал подписа му. Пред медиите Ивайло Московски и шефове на БДЖ обясняваха, че няма как да се пускат в движение неизправни локомотиви и че след ремонт задължително се слагат седем подписа, че всичко е наред.

Междувременно и друг скандал тресе транспортното министерство – за корупцията в Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) и купуването на шофьорски книжки. БСП поднови искането си за оставка на ресорния зам.-министър Ангел Попов. Министърът пък уволни шефа на ДАИ-София Кънчо Димитров, който от години пише сигнали за купуването на книжки, разрешителни и т.н. Именно по данни на Димитров миналата година бяха арестувани за взимане на подкупи 12 служители на ДАИ.

„Уволниха ме, защото съм неудобен, това е лично отношение на господин Московски“, обяви в предаването „Тази сутрин“ бившият вече шеф на дирекция „Автомобилна администрация“ в София Кънчо Димитров. Той разкри, че шофьорски книжки се взимат срещу 3000 до 5000 лв., като водачи стават дори неграмотни хора, които не разпознават пътните знаци.

Министерството на транспорта твърди, че Кънчо Димитров е освободен, защото от 7 месеца не ходи на работа, представя болнични, а един от тях се оказал фалшив. Поканили го за обяснения, но той не се явил.

Уволненият началник пък обясни, че още от миналото лято го подканвали да напусне поста си доброволно, но той не се съгласил и излязъл в болнични.

Димитров заяви, че се опитвал да се срещне лично с Московски, но ударил на камък. „Имам съмнения за политически чадър над определени хора, но не мога да го кажа, защото ще ме съдят, уточни още той.

Засега прокуратурата не се е заинтересувала от този сюжет с корупционен привкус.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar