Прокуратурата е обявила обществена поръчка за проектиране на ремонт на две сгради в столичния квартал „Овча купел“. Става дума за здания, част от базата на някогашната Академия за обществени науки и стопанско управление (АОНСУ). Те се намират в близост до Нов български университет. Комплексът е от общо три сгради. Само една от тях е ремонтирана и в момента в нея се помещава столичната следствена служба. Именно в следователските кабинети на бул. „Монтевидео“ бяха привиквани за разпит множество политици. Сред тях бе и депутатът Делян Пеевски, разпитван през 2014 г. Пак там бяха привикани и всички министри от предишния кабинет на Бойко Борисов, след като прокуратурата образува дело за ваксините, доставени от Турция. Обвиняем по него е бившият здравен министър Петър Москов.

Срещу 100 000 лв. от държавното обвинение искат проект за обновяване на двете запустели сгради, за да ги предоставят на Софийската градска прокуратура, на чието подчинение е следствената служба. През 70-те години на миналия век сградите са строени за хотел и затова в тях са обособени стаи със собствен санитарен възел. След преустройството обаче те трябва да се превърнат в кабинети и помещения за съхранение на доказателства.

Сградите в „Овча купел“ пустеят повече от 10 години. След създаването на административните съдилища през 2007 г. имаше идея там да отиде административният съд София-град, за който дълго време не се намираше здание. Съдиите обаче бяха против заради отдалечеността от центъра. В крайна сметка съдът отиде в сграда зад Халите, за която и до днес Висшият съдебен съвет плаща наем.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar