Цяла седмица не стигна на прокуратурата да отговори на въпросите на „Сега“, свързани с Кармен Лазарова, организирала пътуването на онкоболната Теодора Маджарова за лечение при бразилски медиум и рекламираща себе си като лечителка. Теодора се влоши в Латинска Америка и се стигна до благотворителна кампания и намесата на държавата за прибирането й.

На 2 май „Сега“ прати следните въпроси на държавното обвинение: Дали прокуратурата ще се сезира по казуса с Кармен Лазарова, която се рекламира на сайта си като лечител? Дали други хора, които „лекуват“ по кабеларките и в сутрешните блокове, са интересни за прокуратурата? Има ли осъдени такива „лечители“? Ако да – кои, за какво и с какви наказания? И още – през ноември м.г. беше обявено, че Върховната административна прокуратура се е самосезирала във връзка с неконвенционалните методи за лечение. Има ли резултат от тази проверка, ако да – какви.

Както обикновено се случва с въпросите на „Сега“ до държавното обвинение, те останаха без отговор.

Все още не е ясно каква ще е санкцията, която здравното министерство ще наложи на Лазарова. Тя обжалва наложения й акт заради това, че дава здравни съвети на сайта си, без да има задължителното по закон медицинско образование. Едва след като стане ясно дали актът ще падне или не, ще й бъде определена и паричната санкция. Тя може да е до 10 000 лв.

От МЗ не смятат да сезират прокуратурата за пътуването на онкоболната Теодора Маджарова, отишла в Бразилия за сеанси с посредничеството на Лазарова. Става дума за нерегламентирана туроператорска дейност, която не е в компетенциите на здравното министерство, обясниха оттам.

МЗ съобщи, че проверява и друг медуим – Татяна Тошкина, която също е пращала срещу заплащане болни до Бразилия за среща с лечителя Жоао де Деус. Тошкина се представя като първата българка гид и медиум в духовния център на Жоао де Деус в Бразилия, на сайта си предлага услугата „кристално легло“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar