МВР засега не издирва Евелин Банев-Брендо, търси го на адрес. Това показа проверка на „Дневник“. В началото на седмицата стана известно, че делото срещу него за пране на пари е приключило и той е осъден на 6 години затвор.

От Софийската градска прокуратура обясниха, че на 2 май са разпоредили на полицията издирването на Брендо, който беше осъден и в Италия на 20 години затвор за наркоразпространение. Говорителят на градското обвинение Зорница Таскова заяви, че им е изпратена присъдата за изпълнение и е установено от главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство, че той не е открит на известния по делото му адрес.

Тя допълни, че обявяването на общодържавно издирване се прави от полицията. „Ние им го изпращаме с указание да го направят, но самата процедура включва те първо да го издирват местно, което е около месец, и след това, ако търсенето не даде резултат, да го обявят за общодържавно издирване. Ние сме го изпратили за издирване, а на коя фаза от издирването е това полицията трябва да го каже“, обясни Таскова. Подчерта, че търсеният човек може да се обяви за общодържавно издирване и по-рано – ако полицията например получи конкретна информация, че той се намира в някоя друга държава.

„Процедурите са различни при всеки индивидуален случай“, заяви пиарът на СДВР, където е изпратено искането за издирване на Брендо.

В случая обаче полицията е решила да търси Банев първо на адресите му и след това да го обявява за издирване, макар това вече да е сторено от главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство. „Към момента се търси на адрес. Доколкото разбрах, не е обявен за общодържавно издирване“, обясни пиарът на „Столичната полиция“ за „Дневник’.

С каква мярка за неотклонение последно е бил Брендо

Последното публично известно определена на съда за мярка за неотклонение на тогава все още само подсъдимия е от 2015 г. Тя е била най-леката – „подписка“. След като стана известно, че Банев е осъден окончателно от Върховния касационен съд (ВКС), нито една институция не успя да отговори на въпроса с каква мярка за неотклонение е бил. От прокуратурата само заявиха преди дни, че е имал забрана да напуска страната.

Говорителят на градската прокуратура коментира, че не знае последната мярка на Банев и насочи въпроса евентуално към съда. От Столичната полиция казаха, че отговор трябва да даде прокуратурата. Трите съдебни инстанции, разглеждани делото срещу Брендо, отказаха да коментират мерките му за неотклоение заради последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, заради които решение не може да бъде публично оповестено, докато осъденият не бъде вкаран в затвора (при присъди с лишаване от свобода).

Това отказа да коментира и адвокатът му Ина Лулчева.
През март 2017 г. Софийският апелативен съд намали наказанието на Банев от седем на шест години затвор по обвинението, че е прал пари от наркотрафик. С него по този процес подсъдими бяха още доведеният му брат Симо Крайчев, бившата съпруга на Брендо Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева.
В началото на 2013 г. Софийският градски съд (СГС) призна четиримата за виновни. Наложеното наказание на Банев бе затвор за седем и половина години, а присъдите на другите трима бяха три години условно с пет години изпитателен срок.
След това втората съдебна инстанция ги оправда, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на апелативния съд за ново разглеждане заради съществени процесуални нарушения.

Разследването по казуса е от 2007 г., а в съда процесът започна през 2010 г., въпреки че беше внесено още през 2009 г., но бе забавено. Според обвинението между 17 октомври 2002 г. и май 2005 г. Брендо и останалите са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към „Прайвът файнанс юниън“ АД, като „знаели или предполагали“, че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен през 2000 г. от Атанас Генов и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 – 2005 г.

През септември 2017 г. стана известно, че Брендо е осъден окончателно на 20 години затвор в Италия по обвинение за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. А няколко месеца по-рано румънски съд също се произнесе окончателно и осъди Банев на десет години затвор по обвинение, че е внесъл на територията на Румъния над 51 килограма кокаин.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar