Ако комбинацията „хлапета с топка, плюс нервен съсед“, някога завършваше обичайно със сценарий за български комедиен филм, сега завършва в прокуратурата.

Софийската районна прокуратура обяви, че се самосезира и образува досъдебно производство за „видеоклип, разпространен в медиите и в социалните мрежи, на който се вижда как мъж размахва нож пред деца и пука топката им“.

Делото е за хулиганство:

„… На детска площадка в ж.к. „Гоце Делчев“ в гр. София са извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – в присъствието на деца е изваден нож, с който демонстративно е спукана топката им“, пишат от държавното обвинение.

Явно той е бил сниман от някое от децата, с които изпаднал в пререкание.

bTV показа сутринта случая, като след него „главният герой“ закрил профилите си в социалните мрежи. Обаче съпругата му се обадила в медията, че… не са успели да представят своята позиция в социалните мрежи. Жената също се жалва, че са получавали „много сериозни заплахи“.

Има и позиция на въпросния съкварталец на децата от жк „Гоце Делчев“:

„Най-напред искам отново да се извиня на децата и родителите им за случилото се, целта ми беше да помогна на по-малки деца да играят необезпокоявани от поголемите, но не го направих по най-добрия начин. Не съм заплашвал или наранил никое от децата, не е била това целта ми, но явно преценката ми не е била правилна в момента и постъпката ми е довела до друго, за което съжалявам.

Ситуацията беше следната – случи се на 30 май, а не на 1 юни, когато беше публикувана. В началото аз бях с моите деца на площадката в съседство от тенис масата. Дойдоха по-малки деца, докато няколко по-големи бяха седнали на масата.

Помолиха ги да се преместят за да поиграят на масата, но големите не си тръгнаха. Така няколко пъти, аз чух и се приближих, също ги помолих да оставят децата да поиграят (после се върнах на площадката). Някои от децата на масата си тръгнаха, други останаха наблизо и започнаха да им пречат – хвърляха топката към масата и на масата.

Малките отново ги помолиха да ги оставят, дори им метнаха топката през улицата, но те си я взеха и продължиха. Като видях какво става, след малко се приближих отново към масата и отново ги помолих да спрат да пречат, но те не спряха. Тогава казах, че ако пак хвърлят към масата топката, ще я спукам.

След като се случи отново, взех топката, отдалечих се от децата и едва след това извадих ножа, но децата ме последваха. След това вече започва клипа.

Реакцията с ножа, признавам, че беше прекалена и се извинявам за това. Тъй като не допускам да нараня дете, прецених, че това е най-безобидния вариант, просто една топка – отдалечих се от децата и тогава извадих ножа.“

Човекът декларира, че е на разположение на властите.

Ето и оригиналното собщение на прокуратурата:

Софийска районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство във връзка с клип на мъж, който пука топка на деца с нож

Софийска районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство във връзка с видеоклип, разпространен в медиите и в социалните мрежи, на който се вижда как мъж размахва нож пред деца и пука топката им.

На неустановена дата в периода от 01.05.2022 г. до 01.06.2022 г. на детска площадка в ж.к. „Гоце Делчев“ в гр. София са извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – в присъствието на деца е изваден нож, с който демонстративно е спукана топката им – престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК.

В хода на разследването следва да се установят и разпитат всички лица, присъствали и участвали в инцидента и да се назначи видео-техническа експертиза на клипа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar