Британският адвокат Хауърд Морисън, който помага на британските власти в разследването на военни престъпления, извършени по време на войната в Украйна, смята, че е малко вероятно руският президент Владимир Путин да бъде изправен пред съд. Морисън заяви това в интервю за телевизия BBC.

На въпрос на водещия дали Путин може да бъде обвинен във военни престъпления, адвокатът отговори: „Мисля, че е нереалистично да се очаква това. Това е справедливият отговор.“

Морисън, съдия в Международния наказателен съд и Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, е назначен и като независим съветник на Генералната прокуратура на Украйна.

Още в началото на март месец Международният наказателен съд започна разследване на евентуални престъпления в Украйна. Редица европейски държави изпратиха експерти в страната, за да подпомагат разследването. Международният наказателен съд не издава задочни присъди, пише BBC.

„Путин може да бъде съден задочно съгласно украинското наказателно право. Това не е най-добрият вариант, но е по-добре от нищо“, добавя Морисън.

Морисън обяснява, че за съдебен процес трябва да има доказателства, които да могат да бъдат използвани в съда, че той (обвиненият, бел.ред.) прави нещо (или не прави нещо), което е военно престъпление, или е на нивото на неговите подчинени, или е просто случайни действия, извършени от недисциплинирани войници.“

„Но отговорността на висшето командване според международното право е много силен инструмент“, казва експертът – И летвата за него е поставена доста високо. Така че военните командири, които не налагат дисциплина, си създават много проблеми в бъдеще.“

Морисън беше попитан и дали има доказателства, че украинските военни също са извършили военни престъпления. „Има твърдения, че са го направили“, е отговорът на Морисън, който добавя, че главният прокурор на Украйна, Ирина Венедиктова знае много добре за това. Имал и нейните уверения, че това ще бъде разследвано, ако има достоверни доказателства.

Също уклончив е Морисън и на въпрос възможен ли е специален трибунал за Украйна и ще има ли Путин имунитет.

„Не мисля, че в историята на военните конфликти е имало и един случай, в който едната страна да е била напълно невинна, а другата – виновна за всичко. Всъщност всички военнослужещи, подложени на стрес, са способни да не изпълняват заповеди и да нарушават законите на войната. Това се наблюдава по време на Втората световна война от страна на британската и американската армия, както и от страна на германската армия. Но тук обхватът е много важен. И начинът, по който се разследва, и мерките, които се предприемат.“

Украйна и Русия не са страни по Римския статут, така че МНС не е компетентен да разглежда престъплението руска агресия срещу Украйна. Съветът за сигурност на ООН би могъл да предаде случая на Международния наказателен съд, но Русия има право на вето и подобно предаване е нереалистично. По същата причина Съветът няма да може да използва собствените си правомощия, за да създаде специален трибунал за Украйна – подобно на трибуналите за Югославия и Руанда, въпреки че Съветът на ООН по правата на човека вече гласува с огромно мнозинство за провеждане на разследване на най-високо ниво на престъпленията, извършени след нахлуването на Русия в Украйна и търсене на отговорност от виновните за нарушаване на човешките права.

В края на март политици, учени, адвокати и активисти за правата на човека излязоха с петиция, в която призовават за създаването на специален трибунал, който да накаже отговорните за агресията срещу Украйна. Вече са събрани почти 1,8 млн. подписа.

Подписалите петицията предлагат да се създаде съдебен орган, който да разследва и преследва виновните за агресията срещу Украйна, в допълнение към текущото разследване на Международния наказателен съд (МНС) за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна.

Целта на създаването на такъв съд по време на военни действия е да се „изпрати силно послание на Путин и неговите съучастници“, че той възнамерява да ги държи лично отговорни, се казва в описанието на петицията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar