Софийската апелативна прокуратура е отменила отказа на градската да бъде разследвана продажбата на „ТЕЦ Варна“ ЕАД на дружество, контролирано от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщиха от фондация „Антикорупционен фонд“, която заедно със сенатора в чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт подаде жалба срещу отказа.

Апелативната прокуратура е постановила, че проверката на Софийска градска прокуратура е непълна, като освен това не е даден и отговор на част от данните, изложени в сигнала на Вагенкнехт. С тези мотиви постановлението за отказ от разследване на Софийската градска прокуратура е отменен като неправилно и незаконосъобразно, а преписката е върната за изпълнение на дадените указания.

„Постановлението на Апелативната прокуратура потвърждава изложените в жалбата ни доводи, че Софийската градска прокуратура практически е неглижирала данните за сериозни нередности при продажбата, експлоатацията и осигуряването на т.нар. студен резерв в случая с ТЕЦ „Варна“, каза адвокат Лора Георгиева от АКФ.

Първият сигнал до прокуратурата, изготвен от Антикорупционния фонд и Лукаш Вагенкнехт, е от ноември 2019 г. и алармира за съмнителни обстоятелства около продадената в края на 2017 г. „ТЕЦ Варна“ ЕАД.

Тогава държавната чешка компания ЧЕЗ продаде електроцентралата на малкото дружество „Сигда“, без никакъв предишен опит в сферата на енергетиката. То беше собственост на Станислав и Ивелина Папазови – син и дъщеря на Данаил Папазов, бивш министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски. ЧЕЗ, която бе инвестирала в централата най-малко 306 милиона евро, я продаде на загуба – за 48 милиона евро, с 20 млн. евро кешови наличности и прилежащото „Пристанище ТЕЦ Езерово“ със стратегическо значение. Официалното обяснение за подозрително ниската продажна цена е „лошото техническо състояние на централата и невъзможността ѝ да работи и носи печалба при спазване на екологичните норми“.

Три месеца след продажбата ТЕЦ „Варна“ реши като с магическа пръчка екологичните си проблеми, които стояха в основата на спирането и продажбата ѝ. Според публичните твърдения на ръководството на централата тя вече притежава едни от най-добрите екологични показатели сред електроцентралите в България. В същото време съгласно тръжна документация от 2019 г., най-модерният блок на централата е определен като „неуправляем“.

Веднага след смяната на собствеността на централата, започната и пристанищна дейност, като през август 2018 г. „Пристанище ТЕЦ Езерово“ получи и сертификат за експлоатационна годност.

Само няколко месеца след като централата и пристанището станаха собственост на „Сигда“, на 7 август 2018 г 70% от компанията бяха прехвърлени на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Стойността на сделката остава тайна и до този момент, но малко след сключването й топлоцентралата започна да получава милиони левове от българската държава, за да поддържа т. нар. „студен резерв“.

Според текста на постановлението на Апелативната прокуратура, през 2016 г. и 2017 г. няколко проверки на място, извършени от Агенцията по приватизация, Министерството на околната среда и водите, и министърът на енергетиката са установили, че към този момент централата не работи и не са предприети действия за екологизацията ѝ в съответствие с европейското и национално законодателство, което е било задължително условие за експлоатацията ѝ.

Въпреки тези факти, изложени в сигнала на Антикорупционния фонд и сенатор Вагенкнехт, Софийска градска прокуратура отказа да започне разследване и публикува заключение, според което няма дори и съмнения за извършени престъпления. По подобен начин прокуратурата заключава, че няма данни и за пране на пари, тъй като по справка на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) няма данни за трансфери между свързани лица при придобиване на „ТЕЦ Варна“ ЕАД. Данни за проверки, извършени от ДАНС след сделката между ЧЕЗ и „Сигда“, а след това и с Ахмед няма, въпреки че всички участници в тези сделки безспорно са свързани лица.

В постановлението на Апелативната прокуратура сега се потвърждава, че първата инстанция е оставила неизяснени множество ключови въпроси. Сред тях са какво е било техническото състояние на ТЕЦ „Варна“ преди и след сделката между ЧЕЗ на „Сигда“ ООД, функционирала ли е тя и произвеждала ли е електричество? Ако това е било факт, на какво основание е била приведена в действие и с какво гориво, бил ли е решен проблемът с покриването на екологичните норми, кога и по какъв начин?

Неясно остава също спазвала ли е централата задълженията си по договора за студен резерв с българската държава, по който само за 2018 г. е получила най-малко 28 млн. лева?

Отговор чака и въпросите: Налице ли са данни за трансфер на значителни средства между свързани лица при сключване на сделката между ЧЕЗ и „Сигда“? Раздавани ли са дивиденти на акционерите на ТЕЦ „Варна“ за 2017 г., на кои лица, в какъв размер и платени ли са съответните данъци? Продали ли са Станислав и Ивелина Папазови дялове от капитала на „Сигда“ ООД на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на каква стойност? Проверен ли е бил произходът на средства за придобиването на съответните дялове?

Софийската апелативна прокуратура е дала указания за разпит на собствениците на „Сигда“, както и на представител на ръководството на ЧЕЗ в България.
„Постановлението на АП за връщането на преписката по случая ТЕЦ „Варна“ в Софийската градска прокуратура отваря възможност българските граждани да получат отказаното им до този момент реално разследване на съмнения за сериозни злоупотреби, свързани с евентуално укриване на данъци и пране на пари, при това с участие на видни политически личности като д-р Ахмед Доган, Данаил Папазов и техни близки родственици“, каза Бойко Станкушев, директор на АКФ. Ще следим внимателно институционалните действия на Софийската градска прокуратура оттук нататък и ще направим всичко по силите ни тази възможност да не бъде за пореден път пропусната.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar