Пет дни преди вота – акциите за контролиран вот в цялата страната продължават. От прокуратурата обявиха, че вече има 24 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес. Има и 222 образувани преписки по постъпили сигнали, информира NOVA.

От МВР обявиха, че от 1 до 5 юли са били задържани за 24 часа общо 669 лица, издадени са общо 4 788 предупредителни протокола. Днес спецекипите бяха и в Сливенско.

Разпитите на жители от село Градец продължиха през целия ден и се извършват в полицейския участък. Жандармерия и полиция конвоираха хората от техните домове до участъка. В участъка Васил дава показания около 10 минути.

„Питаха ме дали съм вземал пари от партии. Не съм вземал никакви пари. Към 20-30 души разпитаха, почти цялото село“, разказа той. Повечето хора отричат да са получавали пари, за да гласуват за определена партия. Други пък потвърждават.

Според жители на Градец машинното гласуване ще обърка избирателите. Те споделят, че са разочаровани от партиите и няма да гласуват.

При акцията в село Градец няма арестувани. Полицейската операция в селото, така и в цялата страна, има за цел да пресече всякакви възможности за организиране на контролиран вот. Да се сведат до минимум условията, в които се извършват престъпленията срещу политическите права на гражданите.

При операция на районно управление на МВР – Кърджали днес е било извършено претърсване в жилище в областния град, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от БТА.

Криминалистите открили и иззели списъци с около 600 имена,

за които съществуват оперативни данни, че са изготвени с цел да бъде упражнено влияние върху избиратели, за да гласуват в полза на определена политическа сила.

До момента е изяснено, че върху част от иззетите материали са отбелязани две политически партии.

В полицейското управление е задържан 47-годишният обитател на жилището. Образувано е досъдебно производство по НК от раздела за престъпления против политическите права на гражданите.

Работата по случая продължават сектор „Криминална полиция“ и разследващ полицай в РУ-Кърджали.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar