Софийска районна прокуратура съобщи днес, че извършва проверка на инцидента, при който две кучета кане корсо убиха друго куче в къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина. Случаят е от 8 март и прокуратурата е сезирана само няколко дни по-късно. Това става ясно от изявление на кмета на София Йорданка Фандъкова, дадено за „Дневник“ и публикувано на 18 април.

„По преписката незабавно е постановено извършването на проверка, която да установи нарушена ли е целостта на оградното съоръжение, а на собственика на двете кучета е разпоредено да предостави документи за регистрация на животните“, се отбелязва в съобщението на прокуратурата.

Ще се установи и дали собственикът на животните е изпълнил задълженията си да не допуска двете кане корсо сами да напускат мястото на отглеждане, да навлизат в чужда собственост или на обществени места, както и да предотврати всяка проява на необоснована агресия на кучетата на обществени места и при ситуации, застрашаващи живота и здравето на хора и животни.

Районната прокуратура е сезирана от граждани на 21 юни 2019 г. за друг случай , при който двете кане корсо са убили друго домашно куче, влязло през оградата в къпалнята. Не е ясно какво е становището на прокуратурата след проверката на този предишен инцидент.

Сега предстои да бъдат снети обяснения от всички запознати със случая лица, сред които управителят и изпълнителният директор на къпалнята „Мария Луиза“. както и представители на общинското предприятие „Екоравновесие“. Чия собственост е къпалнята може да научите тук.

След приключване на проверката, наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление и следва ли да бъде образувано досъдебно производство, се казва в съобщението на Софийскта районна прокуратура.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar