„На този етап не е нужна радикална промяна на законодателството по отношение на употребилите алкохол или наркотици шофьори. Към настоящия момент санкциите са високи и постигат ефекта, който се желае“. Това каза пред БНР адвокат Костадин Узунов – бивш ръководител на отдел в Пътната полиция в Пазарджик.

По думите му неоправдано ще е да се търси ефективност в борбата срещу пияните и дрогираните водачи само със завишаване на санкциите:

„Това е проблем на цялото общество и той не може да бъде разрешен само чрез наказване на извършителите. Има редица други мерки, които биха могли да се вземат в тази посока“.

Според адвоката обществената опасност от тези шофьори идва не от самата употреба на наркотични вещества, а от повлияването им от тези вещества:

„Пет дни, след като е изпушил една цигара марихуана, водачът няма да е повлиян от нея“.

Адвокат Узунов посочи, че важно е не колко строги са мерките, а колко своевременно и неизбежно да бъдат прилагани.

Превенцията е в обучение и възпитание от детска възраст, акцентира той и добави, че в момента основното противодействие на този проблем се изразява в санкциониране и наказване. Според него безопасността на движението трябва да се изучава от децата като отделен учебен предмет.

Узунов изтъкна, че работата на МВР трябва да се реорганизира, защото не може само Пътна полиция да отговаря за проблемите, свързани с нарушаването на Закона за движение по пътищата.

За по-сурови санкции срещу пияните и дрогирани шофьори се обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Междувременно по предложение на депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, „Воля“ и ДПС в комисиите на парламента мина предложение за промени в Наказателния кодекс, с които наказанията за седналите зад волана след употреба на дрога се намаляват, ако шофьорът не е създал опасна за околните ситуация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar