Прокуратурата проверява две версии за спирането на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември.

Първата е на техническия директор на радиото. Според него генералният директор му възложил спирането на програмата. Направил го по телефона. От НУРТС обаче поискали писмено потвърждение за спирането на сигнала. Получили мейл. Отново след писмо по електронната поща сигналът бил възстановен.

Втората версия е на геренарлния директор на БНР. Той твърди, че не е нареждал и няма спомен да се е обаждал да се спре „Хоризонт“.

За да се установи кой казва истината, ще се направи очна ставка, ще се прегледат и разпечатки от телефонни разговори. Това стана ясно по време на изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров пред временната комисия по казуса с БНР.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Очаквам нещо, което според мен и всички вие очаквате – да бъдат взети съответни мерки от органите, които отговарят затова, затова щото институция като национално радио или национална телевизия, която има съответен статут по закон да не се окаже, че може да спре излъчване на базата на един мейл и да възстанови излъчване на базата на един мейл. Що се отнася до това дали очаквам да има лице, което да бъде привлечено към наказателна отговорност – според мен това трябва да се случи.

Съветът за електронни медии ще обсъди процедура за прекратяване на мандата на шефа на БНР.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar