Окръжният съд в Пазарджик постанови 3-годишна условна присъда за 79-годишния Христо Присадов за убийството на сина му с чук.

Семейната трагедия се разиграва на 23 септември 2017 г. в пазарджишкото село Добровница. Във фаталния ден 54-годишния Илия Присадов за сетен път се прибира пиян в бащиния си дом и вижда насреща възрастния си баща Христо. Посяга и го удря с юмруци в лицето и рамото. За да се предпази и да уплаши сина си бай Христо взима чук. В този момент синът посяга отново към баща си, но залита и се навежда. Тогава обвиняемият нанася няколко удара в главата на пияния си син, който се строполява на земята. Бащата завива наследника си в платнище и го пренася в пристройка на двора. Оставил го на леглото, но синът отново замахнал да удари баща си и паднал от кревата. За да усмири наследника си бай Христо отново вдигнал чука и го стоварил в главата на сина си.

След това бащата завързал ръцете и краката на Илия, за да не може да става и да се движи, завил го с одеяло и излязъл от помещението. На следващата сутрин подсъдимият намерил сина си мъртъв. Според съдебно-медицинската експертиза Илия Присадов е починал от нанесените 7-8 удара с чук по главата, които са предизвикали тежка черепно -мозъчна травма. Пред съда подсъдимия заяви, че не е искал да убие сина си, а да го сплаши и усмири. Пиянствата и побоите на убития над родителите му били ежедневие, стана ясно по време на делото.

Всичко, което трябва да знаете за: Местни избори 2019

Условната присъда е с 5-годишен изпитателен срок. Освен това осъденият трябва да плати на внука си, като наследник на убития, сумата от 50 хиляди лв. като обезщетение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar