Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство след сигнал от тв предаването „Господари на ефира“ за корупционни практики в офиса на НАП – София, съобщиха днес от държавното обвинение. Сигналът е постъпил в началото на януари, а няколко дни по-късно – на осми, Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 301 от НК (подкуп).

В репортажа се разказва за гражданин, който е бил притискан от служители на приходната агенция, което е довело до това сметките и транспортът му да са запорирани от главния публичен изпълнител в НАП Стефан Лозанов след извършена ревизия.

От прокуратурата съобщават, че след проведено изключително интензивно разследване, в хода на което са извършени множества процесуално-следствени действия, на 13 февруари към наказателна отговорност е привлечен С.Л. – служител на НАП – София, по обвинение за получаване на подкуп чрез изнудване посредством служебно положение.

Към наказателна отговорност е привлечен и съучастник – жена с инициали В.К. Спрямо нея са предявени две обвинения – за съучастие в престъплението и за търговия с влияние. Двамата са с наложени мерки „подписки“, уточняват от обвинението.

Съобщението завършва с благодарност към екипа на „Господари на ефира“ „за проявената гражданска позиция при подаването на сигнала до компетентните органи. Използваме възможността да подчертаем, че именно доброто взаимодействие с разследващите журналисти и незабавната реакция на Главна дирекция „Национална полиция“ и Софийската градска прокуратура доведоха до събиране на доказателства съгласно изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс за престъпната дейност на обвиняемите лица и нейното преустановяване“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar