Румъния, Македония, Гърция, Испания, Германия, Белгия – това са само малка част от европейските страни, чиито закони не предвиждат наказание за притежание на малки количества марихуана. Общо 26 страни в Европа вече са предприели малки, но сигурни стъпки в посока на легализирането или декриминализирането на „тревата“ за медицински цели или за лична употреба. В България обаче дебатът, ако изобщо съществува такъв, е най-малкото в застой.

През август 2015 г. отцепникът от Патриотичния фронт и лидер на новосформираното тогава ляво движение „Българска пролет“ Велизар Енчев започна петиция за одобрението на медицинския канабис в България. Идеята на Енчев бе продължение на въпросите му от юни към тогавашния здравен министър Петър Москов за това дали е извършен у нас анализ на международните научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуана при лечение на тежки заболявания, както и дали се обмисля възможността да се разреши използването на марихуана и нейни деривати за медицински цели.

9 месеца по-късно обаче – през май 2016 г., депутатите порязаха идеята на Енчев. Той посочи, че има

100% доказателства,

че марихуаната

облекчава болките

при раково болни,

а има позитивен ефект и при химиотерапия. Въпреки това след кратка поименна проверка предложението бе порязано със само 3 гласа „за“, 70 „против“ и 22 „въздържал се“. И така дебатът секна, а в обществото и дума не може да става за каквото и да е легализиране, независимо от опита, който в други случаи обикновено черпим от чужбина.

През септември 2017 г. темата отново се завъртя в пространството, но този път беше точно в обратната посока. Вместо България да се движи в посока на либерализирането на законите, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) категорично отрече, че марихуаната ще бъде легализирана, по повод публикации, твърдящи обратното. Ведомството наистина пусна проект на нова наредба, регламентираща отглеждането на коноп. Тя обаче само се синхронизира с евродирективите и на практика преповтаря изисквания, които у нас са в сила още от 2001 г. Въпросната наредба на МЗХГ регламентира отглеждането на канабис за земеделски цели – фураж, влакно и т.н., но само за сортове със съдържание на психотропната съставка тетрахидроканабинол под 0,2%.

И в момента у нас площите с канабис от одобрените сортове са над 1000 декара всяка година. Земеделските производители, които произвеждат тази култура, подлежат на строг контрол. Те подават заявления в агроведомството, получават разрешения за засетите площи и се уведомява МВР.

Отглеждането на марихуана за каквито и да е други цели – козметични, медицински или за лична употреба, остава забранено. Същото важи и за вноса и износа на семена и листна маса от растението. Изключения се допускат за малки количества за научноизследователски цели, гласи Законът за контрол върху наркотичните вещества.

В България

очевидно темата все

още е доста неудобна

както за политиците, така и за поколението на социализма. Въпреки това в редица държави на европейския континент правилата за притежаването и употребата на канабис са повече от либерални.

Статусът на растението в Испания не е напълно ясен, но това, което е сигурно, е, че е напълно легално да притежавате малки количества за лична употреба, която да не се случва на публични места.

При нарушение на закона се предвижда единствено административна санкция – глоба. Притежанието на повече от 100 грама обаче се смята за план за разпространение, което е наказуемо от закона. В страната има над 800 „канабис клуба“, подобни на кофишоповете в Амстердам, където след попълване на много документи бихте могли да станете член.

След дългогодишни проблеми с широката употреба на по-тежки наркотици Португалия реши да сложи проблема със забранените вещества под чадъра на здравеопазването, вместо да го третира като криминален. През 2001 г. страната декриминализира употребата на редица вещества, сред които е и канабисът, и към момента е

лесно да се сдобиете

с няколко грама на

улицата в Лисабон

През 2012 г. притежаването на малки количества канабис в Швейцария бе обявено за легално. Въпреки това важно е да се знае, че употребата и разпространението са все още наказуеми, но само ако активното вещество в канабиса е повече от 1%. А това няма как да бъде доказано на място и в повечето случаи органите на реда ще размахат пръст и ще ви оставят на мира. Интересен факт е, че има повече от половин милион души, употребяващи канабис на територията на страната, при обща популация от осем милиона.

Медицинският канабис е легален и в Чехия и е разрешено да притежавате до 15 грама за лична употреба. Сред младите пътешественици е известно, че не е трудно да купиш малко количество от някой местен, а през последните години канабис културата определено набира популярност в по-туристическите части на Прага.

Притежанието на до 7,5 грама в Естония не би ви докарало нещо повече от мъмрене или малка глоба от орган на реда. Употребата на публично място и разпространението обаче се наказват със затвор и ще са ви нужни повече връзки, за да си намерите няколко грама, отколкото в Лисабон например.

През юни 2017 година гръцкият премиер обяви, че докторите в страната скоро ще могат да изписват канабис за лечение на своите пациенти.

Използването на канабис

за медицински и

възстановителни

цели в Германия

е позволено,

но правилата варират в различните градове и области. В Берлин например е разрешено да притежавате до 10 грама за лична консумация. Като цяло отглеждането, разпространението и купуването на канабис в страната са забранени, но много твърдят, че Германия ще е сред първите в ЕС, които напълно ще легализират растението.

В Холандия употребата на марихуана не е напълно легална въпреки славата, която има страната, но в Амстердам личната употреба е декриминализирана и дори толерирана в т.нар. „кофишопове“. В останалата част от страната притежанието за лична употреба не се наказва, но полицията, ако прецени, че е необходимо (че сте склонни да разпространявате наркотика), е в правото си да го конфискува.

По един или друг начин употребата в малки количества или за медицински цели е декриминализирана още в Австрия, Дания, Грузия, Албания, Финландия, Македония, Турция, Румъния, Полша, Хърватия, Норвегия, Италия, Люксембург, Русия, Молдова, Словения, Белгия, Малта, Украйна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar