Свидетели дадоха показания пред Софийския градски съд по време на днешното заседание по делото за убийството на Евгения Владимирова – приятелки и близки на жертвата, колега, чистачка и човекът, който е намерил телефона й, изхвърлен в храстите. В продължение на часове те разказваха както личните си впечатления от подсъдимия, какво са чули за него и за отношенията в семейството от Евгения Владимирова и как е протекло издирването на жената в първите дни след изчезването й.

33-годишната Евгения Владимирова беше обявена за издирване на 13 октомври 2021 г., когато е била убита, а тялото й – изхвърлено във водоем край Перник. Според обвинителния акт тя е душена с ръце и със стреч фолио от съпруга си в дома им в столичния кв. „Лагера“. Тялото бе намерено месец по-късно – през ноември, когато разследващите задържаха съпругът на жертвата и баща му. Прокуратурата повдигна обвинение за убийството й на Орлин и на баща му Пламен Владимиров, който според доказателствата на прокуратурата е натоварил тялото й в куфар, който изхвърлил в хвостохранилище край Перник.

„Орлин е повърхностен, високомерен, въздух под налягане, материалист. Познавам го от Евгения от преди сватбата, но преди да сключи брак с него, не съм споделяла с нея тези впечатления“, разказа пред съда една от приятелките на убитата жена. Владимиров според свидетелката проявявал нормално отношение към Евгения, когато ги е виждала заедно, а тя самата не е ставала свидетел на сцени на ревност.

Тя си спомни за среща през 2020 г. с няколко приятелки, сред които била и Евгения, на която тя се оплакала, че в семейството й често спорели и през последните месеци не се разбирали. Оплакала се от неразбирателството и обяснила, че има желание да се разведе.

„Тогава искаше да си купят нов диван, но не са се разбрали. Каза ми, че й е писнало от спорове и че се карат и иска да се разведат. Не я посъветвах, че това е правилното решение, и много съжалявам за това“, разказа една от близките на убитата жена. Тя не знае семейството да е имало финансови проблеми.

Приятелка на убитата прочете пред съда чат с подсъдимия

Година по-късно, през март 2021 г. й споделила, че вече не общува пълноценно със съпруга си, не усещала близост и той нямал желание за нищо, което да правят заедно. В деня на изчезването й, на 13 октомври 2021 г., Евгения не отишла на среща с приятелките си в ресторант. Написала съобщение в общ чат, че първо ще отиде на фитнес, а след това ще се присъедини към тях. След като се забавила и изобщо не се появила, започнали да я търсят. „Обадихме се, в началото не вдигаше, а в един момент телефонът вече беше изключен“, разказа свидетелката.

На следващия ден написала в чат на Орлин Владимиров, че предлага помощ. Приятелката на Евгения Владимирова донесе в съда и разпечатка от разговора, който е провела с него. От цитираните думи се разбира, че тя е предложила да излезе по-рано от работа, да помогне в издирването и е предложила да се направи публикация във фейсбук, с която да се съобщи, че близките я издирват.

Тя обяснила и че мъжът на нейна колежка работи в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) като предложила на Орлин Владимиров да се свържат с него. Той обаче няколко пъти отказал с репликата: „Няма нужда, уж се свързахме с някакви хора. Мои хора вършеят преди полицията.“ След това обяснил, че негова приятелка в ДАНС е ходила в болница „Пирогов“ и имало съмнения, че Евгения Владимирова била настанена там. По-късно в разговора обаче обяснил, че това не е жена му.

По искане на защитата на Орлин Владимиров съдът прочете показанията на свидетелката, които тя е дала пред полицията на 20 октомври. В тях тя описва мъжа по друг начин с думите: „Винаги ми е правил добро впечатление, не мисля нищо лошо за него.“ Отбелязала е в показанията си и че прави впечатление съобщението на Евгения Владимирова, че отива на фитнес, като посочва, че изречението завършва с точка, а по думите й жертвата не е използвала точка в редовната си комуникация.

Друга свидетелка разказа, че е посещавала дома на Евгения и Орлин Владимирови, за да почиства жилището. Последно разговаряла с Евгения на 10 октомври – 3 дни преди да бъде обявена за издирване. Тогава се уговорили да отменят почистването за следващата дата.

Жената не е била свидетел на скандали в семейството, докато е почиствала дома им, нито е виждала синини или белези от побой по тялото на Евгения Владимирова.

Близка на Владимирова: Четеше чатовете й, искаше да има повече контрол над нея

Друга близка на Евгения разказа, че нямала лична комуникация с Орлин Владимиров и всичко, което знае за него, е от разказите на Евгения Владимирова. Според показанията й, семейството не е имало проблеми, а той е бил грижовен както към съпругата си, така и към детето им. Пред съда жената обясни, че Евгения й е разказвала, че се карат, но никога не е конкретизирала какво се случва, освен че Владимиров бил много ревнив. Евгения й споделила, че той опитвал да чете чатовете в телефона й и искал да има повече контрол над нея.

Орлин Владимиров следил жена си с камери в играчките на детето преди убийството

„Веднъж беше помолила да не се закачаме в чата и да бъдем по-обрани в комуникацията си, защото имаше възможност той да чете. Знам за един конкретен случай, в който той е взел телефона й. Беше преди пандемията, а по време на пандемията проблемите им се засилиха“, разказа още жената. Тя си спомни за среща с Евгения Владимирова около месец, преди да изчезне.

По думите й тогава той бил много обсебен от нея, не искал да излиза без нея и да прави нищо без нея, а тя била много потисната и не била щастлива. Имало проблеми и заради семейна почивка, на която Орлин Владимиров в последния момент отказал да отиде, защото не харесал хотела. Отказът му съвпаднал със здравословни проблеми на Евгения, която очаквала операция и била разочарована, че не е срещнала разбиране. Тогава споделила на приятелка, че започнала да обмисля да се раздели с него и да се изнесе.

„Казах й, че винаги е добре дошла вкъщи. Знам, че беше започнала да си търси квартира, но бяха решили да се опитат заради детето да останат заедно“, разказа още приятелка на Евгения пред съда.Тя обясни и за извънбрачната връзка на жената, която се запознала с офтамолог по време на пътуване през лятото.

„Тогава той не беше женен, но му предстоеше сватба. Евгения имаше емоции към него. Последно се видях с Евгения в деня на неговата сватба. Тя беше емоционална, но винаги обръщаше всичко на шега и на смях и гледаше на живота със сарказъм, но виждах, че не й беше приятно. Имаше емоции към него“, обясни още приятелката на убитата.

Орлин Владимиров казал на приятел малко преди убийството на съпругата си: „Идва ми да я запаля“

Тя разбрала за изчезването на Евгения от общи приятелки, които искали да я издирват на сутринта на 14 октомври.

„Мисля, че са разговаряли за раздяла, защото тя си търсеше квартира и са говорили за това как да продължат да бъдат заедно. Не ми е споделяла той как е реагирал, когато му е казала, че иска да се разделят. Детето й беше най-важното за нея“, обясни още жената. Тя обясни, че знае за бивша приятелка на Орлин Владимиров, която му е изневерила, а той казал, че нямало да преживее нещо подобно втори път.

Свидетел: Пуснах телефона в джоба си, исках да го подаря на детето за рождения ден

Показания даде и свидетел, който е намерил телефона на Евгения Владимирова, изхвърлен в тревата в столичния кв. „Стрелбище“ близо до пазара Иван Вазов и спортно игрище.

„Водих децата си на зъболекар. Видях телефона в тревата и го взех. Сложих си го в джоба и си тръгнах. Намерих го в градинката – беше включен, след това го изключих, но докато беше включен не е звънял. беше заключен с парола, а след като го изключих, искаше пин код, който не знам. Реших да взема телефона и да го подаря на детето за рождения му ден“, разказа човекът, който е открил телефона на Евгения Владимирова.

Той каза, че опитал да го отключи, няколко пъти го включвал, но не успял. Противоречеше си дали е изхвърлил сим картата същия ден или по-късно. На следващия ден решил да го занесе в сервиз близо до централна гара, където го оставил във фирма, за да върне фабричните настройки, с които изчезват и всички данни от телефона, включително и кодове за достъп.

„Отключиха го от фирмата. След това го пусках за малко, почистих го, изключих го пак. Исках да го дам за рождения ден на детето. Сигурно като съм го активирал, полицията е стигнала до локацията на телефона. Един ден трима служители на реда ме чакаха пред вкъщи в бус като най-големия престъпник. Заведоха ме в районното, а първият въпрос, който ми зададоха, беше дали съм намирал телефон“, разказа мъжът.

Майката на убитата Евгения: Как ще преживее детето, че баща му е убил майка му

Той многократно обясняваше пред съда, че за него този телефон е маловажен, че изобщо не си е правил труда да запомни дали е изхвърлял сим картата, или тя е била извадена от фирмата, която е върнала фабричните настройки, и не помнеше дали и колко пъти го е включвал и изключвал. От показанията му пред полицията се разбира, че той го е включвал многократно, като е пробвал да звъни от телефона на Евгения Владимирова на собствения си номер, както и че е разменял сим карти, за да провери дали работи.

Пред полицаите тогава твърдял, че мислел да го занесе в мобилния оператор, за да установят собственика по сим картата, но „за да не го мисли, го сложил в джоба си“. Пред съда показания даде и човекът, на когото е бил оставен телефонът за връщане на фабричните настройки. Той не си спомняше много детайли за конкретното устройство, но обясни, че при него се оставят всякакви телефони и няма как да знае дали са откраднати, загубени или са собственост на човекът, който ги носи. По думите му, след като бъдат върнати фабричните настройки, всякаква информация от телефонния апарат се губи.

Показания пред съда даде и колега на Евгения Владимирова, който е участвал в неофициалното издирване на жената. Той заедно с други нейни близки и познати е обикалял района, в който живее в кв. „Лагера“ и е търсил записи на охранителни камери от частни обекти.

„Търсихме видеозаписи от различни фирми и магазини, за да видим дали е минала от там. Взехме записи от хотел, от рибарски магазин и от друг магазин. Искахме записи от камерите на много аптеки в района, но ни отказаха, защото бяха от големи вериги. Лично аз посветих много часове, за да гледам записи, видях много жени, които приличаха на нея. Питах в общ чат дали някой я разпознава на кадрите, но никой не знаеше с какви дрехи е излязла“, обясни мъжът, който е работил заедно с Евгения Владимирова.“Търсихме всички евентуални причини защо и как е изчезнала, базирайки се на информация, че е избягала. Правихме предположения и се чудехме какво може да я е накарало да не се прибере“, обясни още свидетелят. Пред него тя не е споделяла лични проблеми, но пред полицаите е казал, че веднъж Евгения споделила, че съпругът й бил ревнив.

„Познавам Орлин, а баща му съм виждала само на сватбата. Имам малко впечатления от него, предимно съм слушала за него от Евгения. С нея се познаваме от гимназията. Последните пъти, в които сме се виждали, тя ми сподели, че иска да се разделят. Търсеше апартамент близо до детската градина на детето им и искаше да се изнесе на квартира, защото казваше, че не усеща да е обичана и че от известно време просто живеят заедно на семейни начала като отношенията им били само от битов характер. Тя не се чувстваше добре в тези отношения“, разказа пред съдебния състав друга приятелка на Евгения Владимирова.

По думите й няколко месеца преди убийството жената й споделила, че започнали спорове за пари, а Орлин Владимиров обвинявал съпругата си, че не влага толкова пари за новия им апартамент, колкото него. Настоявал тя да започне работа в неговата фирма, за да може да печели колкото него и да отделя също толкова за жилището, което искали да купят. Няколко месеца по-късно, Евгения Владимирова обяснила, че не е намерила решение, спряла да търси апартамент и остава със съпруга си.

„Поне веднъж месечно се виждахме и с други колежки от университета. На 13 октомври, когато тя изчезна, имахме уговорка да излезем на вечеря. Евгения предложи да се видим в общия чат няколко дни по-рано. В деня на срещата ни, написах в общия чат, че няма как да отида. Обикновено, в други подобни случаи, тя щеше да бъде първия човек, който ще ми звънне и ще ми каже, че няма как да не отида и че ще дойде да ме вземе. Тогава не се обади, а по-късно видях съобщения, че отива на фитнес и ще се присъедини след това“, разказа друга приятелка на Евгения Владимирова пред съда. След работа тя не отишла на срещата, а се прибрала вкъщи и си легнала.

Приятелка на Евгения: Брат й дойде вкъщи да провери дали не е при мен

„През нощта, около 2-3 ч. Орлин се обади да пита дали Евгения е при мен. Звучеше нервен, притеснен. В първия момент не разбрах какво става и започнах да търся друга приятелка, при която може да е отишла. Така мина нощта – с телефонни обаждания. След това не съм се чувала с него, не сме си писали. Аз предпочетох да не го търся. Много бях притеснена за Евгения, не знаех какво се случва, но не исках да говоря с него. Аз лично никога не съм му имала доверие, не исках да имам информация от него, контактувах само с приятелките ми в групата“, разказа жената. Тя обясни, че не е имала нищо против Орлин Владимиров, но след като била разпитана в полицията за изчезването на Евгения, започнала да се съмнява, че може да е свързан с изчезването й.

„Бяха минали няколко седмици, през които я търсихме. Един ден братът на Евгения дойде вкъщи, за да провери дали случайно не е при мен. Установи, че я няма и ме питаха дали знам нещо“, обясни още свидетелката.

По думите й, полицията е задавала въпроси за облеклото на Владимирова и дрехите, с които може да е излязла. „Нямаше как да излезе без чанта и яке. Започнах да мисля – нищо не липсваше от дрехите й, липсваше само телефонът й. Имаше нещо, което не се връзва. Споделих съмненията си само с мои близки и с брат й и го питах възможно ли е да има нещо такова. Тогава никой не подозираше Орлин“, обясни още жената.

„Когато ме разпитваха в полицията, единственото странно беше съобщението от нея, че отива на фитнес и ще дойде на срещата след това. Тя не пише по този начин, с тази пунктуация и с такъв изказ. Първо не си давах сметка, че може да е нещо важно“, каза пред съда свидетелката. Някои от приятелките на Евгения са обърнали внимание на пунктуацията в последното съобщение едва след като са били питани от разследващите.Криминалният лингвист Христина Шушкоф за думите, които казват всичко, и как да открием лъжата

„Евгения споделяше за ревност, като цяло беше малко по-обсебващ. Държи да я контролира, да знае къде е. Така изглеждаше отстрани – че не му е приятно, когато излиза с приятелките си, имало е коментари преди наши срещи: „Пак ли ще излизаш с тия?“, спомни си свидетелката.

Евгения Владимирова й споделила, че Орлин ревнувал от бившия й шеф и не искал тя да се вижда с колеги и приятели.

Свидетелка: Всички сме слушали историята как е изхвърлил бившата си приятелка

„В следствието научих от общите ни приятели, че е имала извънбрачна връзка. Не го подозирахме, защото бяха говорили с него, беше в София и той не се е укривал. Не знаех дали Орлин я е следил. Но всички сме слушали историята как е изхвърлил бившата си приятелка, която му е изневерила – изхвърлил е и всичките й дрехи през прозореца. Нямаха финансови проблеми. Той искаше тя да започне работа в неговата фирма, за да взема по-висока заплата като него и искал да внася същите пари като него за апартамента, който бяха решили да купят“ обясни още приятелка на Евгения. Тя разказа, че жертвата е била много грижовна майка и заради това е било съмнително, че може да изчезне като изостави детето си.

„Вземаше детето с нас, когато излизахме. Когато я търсехме, това беше едно от нещата, заради които мислехме, че нещо се е случило“, обясни още свидетелката.

Пред полицията тя е разказала, че двамата се карали за пари и за сметки, а когато Евгения поискала да търси апартамент под наем, за да се изнесе, тя е предложила да отидат на психотерапевт. Около месец по-късно Евгения й казала, че са подобрили отношенията си с Орлин и вече не иска да го напуска, се разбира от показанията на жената пред полицията.

Адвокатите на Орлин Владимиров и Пламен Владимиров поискаха показанията на почти всички свидетели, дадени по време на разследването, да бъдат прочетени в съдебната зала. Според защитата, има огромни разминавания в показанията на свидетелите – пред съда те разказват за проблемни отношения в семейството, за спорове и за намерения за раздяла, както и за съмнения, които са имали към Орлин Владимиров, а пред разследващите повечето от тях твърдят, че семейството им е било нормално и не са имали никакви проблеми.

Според адвокатите, близките на Евгения Владимирова са притискали свидетелите да променят показанията си пред съда, за да докажат по-тежкото обвинение – че убийството е било извършено с предумисъл, за което се предвижда и по-тежко наказание. В предишни заседания близки на Евгения Владимирова обвиняваха подсъдимия, че умело е прикривал „скритата си същност“ и никой не е подозирал за жестокостта, на която е способен,

По делото остава да бъдат разпитани още 15 свидетели, а на следващите заседание през юни предстои и изслушване на серия от експертизи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar