Писали ли са на бивш граничен полицай мигрантите, които се задушиха в камион, че са оставени без въздух? Това трябва да установи експертиза, защото има съмнение, че афганистанците са комуникирали именно с Валентин Христов. Това стана ясно в Софийския градски съд в четвъртък, когато арестуваният бивш служител на МВР поиска по-лека мярка за неотклонение.

Той е задържан от 2 месеца и половина по случая с 18-те трупа на афганистанци в камиона ковчег, открит до софийското село Локорско. От оцелелите и починалите мигранти били иззети много телефони, които предстои да бъдат проучени, за да се разбере дали мъжете са алармирали, че се задушават.

Те имали телефони в себе си и писали за проблема. Съмненията са, че са общували с Валентин Христов, обясни в четвъртък наблюдаващата прокурорка по делото Василена Анастасова.

Бившият граничар е обвинен, че е част от бандата, наела се да превози 52-амата чужденци от българо-турската до българо-сръбската граница. 18 от тях обаче се задушиха, натъпкани в тайник в камиона. 34 оцеляха. Трагедията стана на 17 февруари, като камионът беше намерен край софийското с. Локорско.

Според прокурорката Василена Анастасова при достатъчно данни Христов може да бъде обвинен не само като член на бандата, но и като съпричинител на смъртта на чужденците. Засега под такава отговорност са привлечени само шофьорът на камиона Атанас Атанасов и неговият навигатор Християн Дунгаров. За лидер на групата е обвинен Виктор Кузмов.

Христов е отговарял за ремонта на камиона, в който били скрити хората. Той придружавал Виктор Кузмов при покупката му. След като веднъж се наложило машината да бъде теглена с репатрак, Христов настоявал пред собственика да изтрие снимките на товарния автомобил от фейсбук страницата на компанията си.

Бившият граничен полицай бил в Гърция, когато се случи трагедията.

Той беше предаден на нашите власти на 8 март след европейска заповед за арест.

След като разбрал, че е сред обвинените за нея, той сам се свързал с полицията и поискал да се върне у нас, изтъкна адвокатката му Ина Лулчева. Тя настоя клиентът ѝ да бъде пуснат от ареста. Съдия Иван Коев обаче отказа. Христов може да обжалва пред Софийския апелативен съд на 4 май.

Валентин Христов остава в ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar