11 лица с две и повече висящи дела са били задържани при специализирана операция на прокуратурата и полицията срещу битовата престъпност в Белослав и варненското село Синдел. Това обяви във Варна главният прокурор Иван Гешев и допълни, че държавата е обявила война на битовата престъпност. В събота такава протече и в столичния квартал „Христо Ботев“.

При акцията в неделя са задържани 11 души с две и повече висящи досъдебни производства. Започва кампания с регулярни акции срещу битовата престъпност в цялата страна, за която заяви държавният обвинител. Още в средата на януари главният прокурор разпореди на административните ръководители на прокуратурите да извършат извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства и да повишат ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела.

Окръжните и районните прокуратури извършват тематични проверки, които да включват анализ на състоянието и динамиката на досъдебните производства срещу обвиняеми с две и повече дела и контрол за срочността на приключването им. На наблюдаващите прокурори е указано да осигурят приоритетно и бързо провеждане на досъдебните производства срещу един и същ обвиняем, включително чрез предприемане на необходимите мерки за формиране на екипи.

„Обявяваме война на битовата престъпност. Ще бъдем безкомпромисни с всички позволени от закона средства, за да не страдат хората от този бич в момента. Трябва да бъде ясно, че това време свършва и държавата е време да плати дълга си към своите граждани, защото е длъжник. Затова в цялата страна започват акции и съм сигурен, че ще има видим и съществен резултат“, съобщи главният прокурор Иван Гешев.

Преди ден бе проведена и акция и в столичния квартал „Христо Ботев“, която бе във връзка с разпоредената от главния прокурор проверка на лица с две и повече висящи дела.

„Разследването е свързано с множество грабежи и отнемане на превозни средства“, уточни обвинител №1, който присъства на място. Заедно с Гешев бяха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „Става въпрос за новосформирана група и колегите бързо се ориентираха към извършителите, а резултатът е на лице. Приоритет е противодействие на битовата престъпност в цялата страна“, каза министър Младен Маринов. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че групата е нова, но вече са извършвали грабежи и в чужбина.

„За снощи (петък б.р) става дума за грабеж на магазин. Колегите веднага са започнали акцията, имало е и преследване“, уточни той. 14 дни денонощно са работили екипите на СДВР и ГДНП по разследване на групата и са ги хванали по време на грабеж. „С риск да не застрашат живота на граждани, когато петимата души са дали отпор, колегите са запазили живота на гражданите и четирима за избягали, но скоро ще бъдат задържани“, каза още Иванов. Главният секретар допълни, че през деня в СДВР са постъпили много сигнали, че хората в „Христо Ботев“ са тормозени, което е също част от атаките срещу МВР и прокуратурата. „Сами виждате какво се случва и дали има някой тормозен“, заяви той.

Четирима криминално проявени се издирват във връзка с спецоперацията в кватал „Христо Ботев“, съобщиха от МВР. Това са 22-годишният Христо Станиев – Малкия Бобе, 25-годишния Иван Борисов – Къртача, 37-годишния Бисер Шопов – Кашона и Тони Геогиев – Компира на 33 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar