Преди две седмици американският посланик Херо Мустафа беше удостоена с орден „Мадарски конник“ и това прекъсна дългогодишната традиция най-високопоставеният дипломат на САЩ да бъде изпращан в края на мандата си с най-високото държавно отличие – „Стара планина“. В отговор на въпроси на „Дневник“ от институциите заявиха, че в решението няма скрит знак, а проверка показа, че става дума за последователна промяна в политиката на властите за връчването на ордени и медали.

„Мадарски конник“ е третият в йерархията на ордените в България – след „Стара планина“ и „Св. св. Кирил и Методий“. По закон той се дава на българи и чужденци с особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения. При посланик Мустафа формулировката гласеше „за големите заслуги за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и за разширяването на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес“.

Справка на „Дневник“ в „Държавен вестник“ сочи, че Херо Мустафа е единственият американски посланик в последните две десетилетия, който си тръгва с по-нисък по ранг отличие. В същото време проверка в президентските укази за награждаване сочи, че след 2017 г. (когато започна първият мандат на президента Румен Радев), посланиците на едни и същи държави са получавали в края на мандата си различни ордени: някои – най-високото отличие „Стара планина“, а други – „Мадарски конник“. Примерите са с дипломати на Германия, Нидерландия, Австрия, Гърция, Словакия.

„Преоценка на практиката“

В отговор на въпрос за критериите, по които се определя какъв орден да получи даден посланик, Министерството на външните работи (МВнР) обясни, че „през последните 3-4 години, по предложение на президентската институция“ са преразгледани критериите за удостояване на чуждестранните дипломати в България с държавни отличия. Направена е „преоценка на практиката в предходни години те да бъдат преимуществено удостоявани с най-висшето държавно отличие – орден „Стара планина“, посочват от ведомството.

„Във връзка с това, считано от началото на 2020 г., най-висшето държавно отличие, с което се удостояват акредитираните в България посланици, е „Мадарски конник“ – първа степен. За промените своевременно са информирани и дипломатическите мисии в България“, пишат от министерството в отговор до „Дневник“. Проверка в „Държавен вестник“ показва само едно изключение: единственият посланик, получил „Стара планина“ от 2020 г. насам, е този на Япония – Масато Ватанабе. В указа е посочено, че причината са „изключително големи заслуги за развитието на двустранните отношения между Република България и Япония“, а отпътуването на посланика беше след тържественото отбелязване на 80-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.

Прессекретариатът на държавния глава посочва в отговори до „Дневник“, че след унифицирането на процедурата посланиците в България би следвало да получават „Мадарски конник“ първа или втора степен. Дипломати коментираха, че знак може да се търси единствено в степента на ордена. В този период втора степен е връчвана два пъти: на посланика на Монголия през 2021 г. и на посланика на Финландия през 2020 г. Официално решението за награждаване се взима от Министерския съвет и се потвърждава с указ от президента.

Хронология на ордените

От Външното министерство, което има водеща роля при определянето на отличията за посланици, обясниха пред „Дневник“, че преценката се прави според „степента на заслуги в областите от взаимен интерес, съблюдава се също така спазването на принципа на реципрочност, иска се съгласието на страната, изпратила чуждия посланик“.

Преди 2020 г. картината на връчените ордени действително е била шарена. Справка в указите за ордените в „Държавен вестник“ сочи:

  • През 2017г. най-високото отличие „Стара планина“ са получили посланиците на Словакия, Германия, Нидерландия, Йерусалим. С „Мадарски конник“ са отличени дипломатите на Черна гора, Португалия, Дания и Иран.
  • През 2018 г. със „Стара планина“ са отличени посланиците на Китай, Полша, Австрия и Корея, а с „Мадарски конник“ – на Судан, Хърватия, Украйна, Кипър, Грузия, Косово и Малта.
  • През 2019 г. със „Стара планина“ са били удостоени посланиците на Гърция, Германия и САЩ. По-ниската степен на отличие са получили дипломатите на Турция, Обединените арабски емирства, Чехия, Франция, Бразилия и Израел.

Последният напуснал България посланик на Русия Анатолий Макаров също е получил „Мадарски конник“, през 2021. Предшественикът му, Юрий Исаков, чийто мандат продължава от 2008 г. до 2016 г., е получил орден „Стара планина“ от президента Росен Плевнелиев.И все пак: какви са критериите

Пред „Дневник“ дипломатът Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи и настоящ директор на Института за икономика и международни отношения обясни, че от години се обсъжда орден „Стара планина“ да бъде изваден от употреба за посланически награждавания.

По думите му причината е, че е нормално чуждестранните дипломати, които получават орден по протокол, да не се приравняват на българите, които получават най-високото отличие само за особени постижения. Освен това, орденът до голяма степен е функция на двустранните отношения, а техният интензитет не зависи единствено от работата на дипломата.

Кючуков обясни, че в много страни практиката е на посланиците да се дават специално създадени за целта ордени. Каза, че подобен вариант се обмислял и в България, но в крайна сметка се е решило универсалното отличие за дипломати да бъде „Мадарски конник“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar