Да се променят разпоредбите на НК и да отпадне текстът за незаконно присвояване на автомобил, настоява за пореден път премиерът Бойко Борисов на правителствено заседание.

Оправданието е ниската разкриваемост на кражбите на коли, която повтаря още от времето, когато бе главен секретар на МВР. „Имайте предвид, че аз за това нещо се боря от сигурно 15 години и не мога да преодолея противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба. Ще е много приятна изненада за мен, ако това успеем да го направим“, заявява той.

Става въпрос за разпоредбата в НК, в която пише, че се наказва всеки, който „противозаконно отнеме чуждо моторно превозно средство от владението на другиго без негово съгласие с намерение да го ползува“. Тя е приета през 1997 г. От МВР твърдят, че този текст им пречи заради заложената в него специална цел – „с намерение да го ползува“. Крадците на коли се оправдавали, че са влезли в автомобила, за да се скрият от дъжда, да се стоплят и т.н., т.е. не са имали намерение да го ползват. И така се измъквали от наказание.

„Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийско, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора. Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи, или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави. И миналия път ви разказвах, знаковите крадци вече са като директори – влиза с лаптопа, пали колата и слиза. Влиза шофьорът, който вече и да го хванат, той е никому неизвестен, почват да го съдят, поема цялата вина“, заявява Борисов пред министрите.

ГОТОВНОСТ

Правосъдният министър Цецка Цачева веднага докладва, че в МВР вече има подготвени промени и те ще се обсъждат идния петък. Спорно е дали новите текстове биха променили особено нивата на разкриваемост. От години МВР разкрива едва 30% от битовите кражби. При тези на автомобили резултатите са още по-плачевни – малко над 10% през 2016 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar