На близо 6 млрд. лв. възлизат несъбраните приходи от ДДС по влезли в сила ревизионни актове на НАП. Данните са за периода 2000-2017 г. и бяха оповестени на специален брифинг от гражданското сдружение БОЕЦ. Информацията е получена от изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова по Закона за достъп до обществена информация.
„Общият размер към 1 януари 2018 г. на непогасената сума от ДДС, установена с влезли в сила ревизионни актове на НАП, издадени в периода от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2017 г., е 5,79 млрд. лв.“, посочва Галя Димитрова. От общата сума 5,39 млрд. лв. са категоризирани като „трудно събираеми или несъбираеми вземания“. Това са задължения на лица, за които в резултат на проведеното проучване е установено, че не притежават активи или имущество или имат имущество на ниска стойност. Заради това според Димитрова „вероятността да постъпят суми за погасяване на дълга на тези лица е минимална“.
От данните на НАП се вижда, че най-голяма е сумата на несъбрания ДДС от влезли в сила ревизионни актове през 2011 г. – 1,1 млрд. лв. През следващите години той се движи около 500-600 млн. лв. годишно, като в същото време общата сума на допълнително установените задължения при ревизии по всички видове данъци е към 1,7-1,8 млрд. лв. годишно.
В справката на НАП се посочва още, че общата сума на установения при ревизии дължим ДДС за периода 1 януари 2000 г. – 31 декември 2017 г. е в размер на 16,2 млрд. лв. Посочва се, че голяма част от тези задължения са в резултат от възлагане на ревизии от външни институции и прилагането на мерки за борба с данъчните измами.
„Натрупването на тези огромни несъбираеми суми е невъзможно без участие на хора от висшите етажи на властта и без да има чадър върху тези престъпления“, коментира председателят на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. По думите му „страната се управлява от мафиотска структура, която е подчинила институциите“. Според Георгиев докато ГЕРБ управлява страната и главен прокурор е Сотир Цацаров, няма как да има промяна в ситуацията.
Движението внася днес в Главна прокуратура сигнал срещу премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов за неизпълнение на служебните им задължения във връзка с огромния размер на несъбран ДДС. До края на седмицата ще бъде подаден сигнал и до Европейската комисия във връзка с проблема с данъчните престъпления и ДДС измамите. Ще бъде сезиран и президентът Румен Радев. Другата седмица сдружението смята да внесе в прокуратурата сигнали за проблема с ДДС срещу всички министри на финансите от 2000 г. до днес, а също и срещу всички директори на бившата „Главна данъчна дирекция“, а впоследствие и на НАП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar