Премиерът Бойко Борисов се разграничи от искането на коалиционния си партньор ВМРО да бъде закрит Българският хелзински комитет (БХК) заради случая „Полфрийман“. В първото си изказване по казуса с предсрочното освобождаване на австралиеца Борисов се разграничи от позицията на ВМРО и заяви, че „в случаите, когато се е налагало, с БХК сме работили добре“.

„Какво са поискали ВМРО, си е тяхно решение. Ако ме питате за моето мнение, аз винаги съм бил за свободата на словото и свободата на изразяване на критични позиции“, коментира Борисов пред ТВ „Европа“ във вторник. Според него „неправителственият сектор е изключително важен като коректив на управлението, а не на „властта, защото не харесвам тази дума“. „Винаги, когато са ни подавали сигнали, и ние сме съумявали да ги отработим и са били правилни, сме се съобразявали с тях“, посочи Борисов, като декларира, че няма подобни на ВМРО предложения.

В понеделник представители на ВМРО призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да поиска от съда прекратяването на дейността на БХК, а като основен аргумент посочиха „недопустима намеса в съдебната система“ заради позицията на организацията по делото „Полфрийман“. Според партията „БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност“.

БХК отговори, че ВМРО трупа предизборен рейтинг на неин гръб и че досега в Европа няма закрита правозащитна организация. От комитета посочиха още, че атаката срещу тях е и срещу работата на десетки неправителствени организации в страната, подпомагащи законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Не само ВМРО, но и най-висши представители на прокуратурата нямат положително отношение към БХК. В началото на юли главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев реагираха странно. Цацаров отново отказал да приеме годишния доклад на организацията за състоянието на човешките права в страната и го върнал. Гешев приел документа, но в отговор й изпратил ученически издания на „Под игото“ на Иван Вазов и сборник с разкази на Йордан Йовков, но не обяснил посланието си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar