Баровете, ресторантите, дискотеките и клубовете да могат сами да определят дали да разрешават пушенето на цигари, като разрешението да се обвързва с такса за тях. Това предлага Българската асоциация на заведенията в официално становище до Министерството на здравеопазването и Народното събрание. Предложението е за промяна на текстовете в Закона за здравето, които се отнасят до забраната за тютюнопушене в търговски обекти – барове, дискотеки, клубове и ресторанти.

Парламентът вече отхвърли предложението на вицепремиера Валери Симеонов забраната за пушене на закрито да бъде отменена. Законопроектът беше внесен формално от народния представител от „Обединени патриоти“ (НФСБ) Христиан Митев. Мотивът е, че настоящата забрана така или иначе не се спазва, а и води до финансови загуби на туристически обекти. Промените предвиждаха хотелите, заведенията, корабите, летищата и стадионите да имат разрешение за обособяване на зони за пушачи.

Новото предложение е заведенията, които изберат да допуснат пушенето, да плащат допълнителна месечна или годишна такса, която да отива в държавен фонд. Идеята е всяко от заведенията, което е заплатило съответната сума, да се обозначава със стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Предложението е той да се издава от държавата и да бъде залепен на видимо място на витрините на заведението.

Според браншовата организация, ако бъдат приети предложенията им, в страната ще има прости и изпълними правила за тютюнопушене в закрити помещения. Ще бъдат премахнати корупционните практики и административната принуда, като в същото време ще се осигури немалък приход в държавния бюджет, мотивират се от асоциацията. Предлага се със събраните средства от вноските да се подпомагат социално значими или здравни дейности в нашата страна. От асоциацията предлагат още да не бъдат въвеждани санкции спиране на дейността на заведения, запечатване, въвеждането на прекомерно завишени размери на глоби и имуществени санкции за нарушаване на забраната за тютюнопушене.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar