Приятели и съученици на 16-годишния Станислав Стоянов, убит на място от колата на пиян надзирател, излизат днес в 14,00 часа на протест пред Съдебната палата в Пазарджик. Основното им искане е виновникът за трагедията – 46-годишният Георги Доков, да остане в ареста.

Повод за проявата стана решението на Окръжния съд в Пазарджик мъжът да бъде освободен под парична гаранция от 10 000 лева. В призивите си в социалните мрежи инициатори на проявата пишат, че той не бива да излиза на свобода, защото не се знае утре коя ще бъде следващата му жертва.

Организаторите са връстници на убитото момче от родното му село Ивайло и от училището, в което той трябваше след дни да бъде десетокласник – СУ „Д-р Петър Берон“. Младежите са ходили до дома на погубения си приятел, за да поканят и родителите му да се включат. Семейството обаче било посъветвано от адвокат да не се ангажира с подобни събития, тъй като те пречели на нормалното протичане на съдебния процес.

Взето е разрешение от общинската администрация в Пазарджик за провеждането на протеста, за който ще бъде осигурена и охрана.Станислав загина на 30 август около 20,30 часа. С още трима негови приятели карали велосипеди между селата Сарая и Ивайло, когато били настигнати от автомобила на Доков. Видели, че криволичи опасно по шосето, затова се дръпнали в тревата на 50 см от асфалта. Въпреки това колата помела Станислав, който загинал на място.

При гледането на мярката му за неотклонение се разбра, че е системен нарушител на пътя, макар повечето му документирани прегрешения да са отпреди 2012 година и с изтекла давност. Направил е пълни самопризнания за инцидента и е признал вината си. Съдия Ирина Джунева прецени, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, затова не му наложи исканото от прокуратурата „задържане под стража“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar