В повечето от тях има поне по трима подсъдими от различни населени места, а престъплението е извършено на четвърто и след закриването му обикновените съдилища спорят кой да ги гледа

След закриването на специализираното правосъдие на 28 юли т. г. стотици томове разследвания срещу банди, създадени да грабят, мамят, палят, пребиват, изнудват хората, потеглиха към прокуратури и съдилища в цялата страна.

Къде да отидат, се определя от това къде са извършени престъпленията. Тези дела, които вече са започнати, останаха в Софийския градски съд.

Проблемите не закъсняха. Съдилищата започнаха като горещ картоф да си прехвърят дела, спорейки за подсъдността им, тъй като бандите не са действали само на едно място.

Каква е съдбата на делата на специализираното правосъдие и какви трудности ги спохождат, ще проследим в поредица от материали.

Хаосът с бившите дела на закрития Специализиран съд, за който месеци наред предупреждаваха и от съда, и от прокуратурата, вече е факт. Причината – няма ясни указания как се разпределя подсъдността на вече започнатите процеси.

По тях има минимум трима подсъдими, които са от различни населени места, а самите престъпления обикновено са извършвани на друго място. Затова и съдилищата влязоха в лингвистични спорове.

Безусловно между сформирането на организирана престъпна група и ръководенето не може да се постави знак на идентичност, доколкото значението на думата „сформирам“ означава образувам, организирам, създавам, учредявам… а действителното значение на думата „ръководя“, е съвсем различно, свързано с управленски функции, направляване, напътстване, дирижиране…

Това пише в разпореждане на съдия от Софийския градски съд.

Етимологията и лингвистиката влязоха в кориците на делото, след като

две съдилища не можаха да се разберат кой да гледа процес за каналджийство на мигранти

След закриването на специализираното правосъдие се оказа, че някои дела в съдебна фаза не могат да тръгнат заради спорове за подсъдност.

Заради многото подсъдими – често пъти всеки от различен град, както и заради това, че става въпрос за серия престъпления, извършвани на различни места, съдилищата си прехвърлят делата като горещ картоф, а понякога и повдигат спор за подсъдност пред ВКС.

Един от тези случаи е спорът между Софийския градски (СГС) и Софийски окръжен съд (СОС) кой да гледа делото за каналджийство срещу организирана престъпна група (ОПГ) с трима подсъдими – Ив. Г., Б. Ант. и Ст. Б.

Освен за участие в ОПГ и за нелегален трафик на мигранти ръководителят на групата Ив. Г. има и обвинение за незаконно притежаване на оръжие.

Досъдебното производство в Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Драгоман, е започнало през 2019 г., а престъпленията, за които са повдигнати обвинения, са извършени в периода от 8 юли до 12 октомври 2019 г.

Прокурор от Специализираната прокуратура на 27 май 2022 г. е внесъл в спецсъда обвинителния акт, насрочено било разпоредително заседание за 4 юли 2022 г., но не е даден ход поради неявяване на защитниците на обвиняемите.

На 13 юли съдията докладчик и председател на състава, е прекратил производството след закриването на специализираното правосъдие.

Така според промените в Закона за съдебната власт първоинстанционните наказателни дела пред Специализирания наказателен съд (СпНС), по които до влизането в сила на този закон не е проведено разпоредително заседание, се изпращат по подсъдност на съответните окръжни съдилища.

И делото за каналджийството отива в окръжния съд в София, защото престъплението се случва в Драгоман, което е територия на София – област.
В края на август окръжните магистрати обаче го прехвърлят на Софийския градски съд.

Мотивът им е, че най-тежкото престъпление, за което е повдигнато обвинение, е за ръководене на ОПГ, а тя е била сформирана в София.

Преди дни обаче СГС отказа да гледа делото,

защото е на обратното мнение – делото е за СОС, и повдига спор за подсъдност, изпращайки казуса във ВКС.

Противоречието между съжденията на съдията от СОС и колегата му от СГС се крие в тълкуването за мястото на извършване на най-тежкото престъпление от обвинителния акт – организиране и ръководене на ОПГ, за което се предвижда от 5 до 15 г. затвор. В София ли е станало, или не?

Според обвинителен акт относно мястото е посочено: „На 4.1.2019 г. в София, Костинброд, землището на с. Несла, община Драгоман, и на територията на България, била сформирана организирана престъпна група с ръководител И. Х. Г., в която взели участие Б. В. А. и С. М. Б.“.

По този повод съдията от СГС коментира, че безусловно, между сформирането на ОПГ и ръководенето на същото, не може да се постави знак на идентичност, и разяснява етимологичното значение на думата „сформирам“ и лингвистичното на „ръководя“.

Твърди, че никъде в обвинителния акт не се конкретизира, че Ив. Г. е ръководил процесната ОПГ от София, а тя пък е сформирана на различни места – София, Костинброд, землището на с. Несла, общ. Драгоман.

Другите обвинения за трафик на мигранти от Близкия изток не са извършвани в София, а на различни места в района на Софийска област – землището на с. Несла, общ. Драгоман, с. Габер, общ. Драгоман, Сливница, които са териториално и административно обвързани със Софийска област.

Това води и до извода, че създадената с тази цел ОПГ е осъществявала дейност единствено в тези райони, непопадащи под юрисдикцията на СГС.

Съдът разяснява още, че и делото е подсъдно на съда, в чийто район е завършено досъдебното производство. В случая то е водено от Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Драгоман, с териториална обвързаност извън района на София.

Като още един мотив делото да се гледа от СОС е и фактът, че повечето свидетели от български произход, в това число и двама от обвиняемите, живеят в района от компетентността на СОС.

С тези мотиви СГС изпрати делото по компетентност на ВКС, който да реши спора за подсъдност.

Още едно дело – за трафик на проститутки в Гърция,

започнато от закрития спецсъд, отиде в СГС, а оттам отпътува към окръжния съд в Кюстендил.

Обвинителният акт е срещу четирима българи и един грък и от 2016 г. делото е внесено в спецсъда. През март т.г. е прекратено срещу един от обвиняемите.

На 19 юли след закриване на спецправосъдието с разпореждане на съдия докладчик от СпНС е прекратено производството и то е изпратено в СГС.

Според обвинителния акт престъпленията са извършени на територията на България и Гърция и в Кюстендил. Подсъдимите трима българи и един грък са с местоживеене в Кюстендил. Заради това и съдът приема, че местно компетентен да разгледа делото е окръжният съд в Кюстендил, и го изпраща там. Дело срещу ОПГ с 8 обвиняеми също

от СпНС бе разпределено в СГС, а оттам – в Пернишкия окръжен съд

Престъпленията са извършени на територията на цялата страна. СГС обаче установява, че от 8 обвиняеми 5-има живеят на територията на област Перник, двама – в София, и 1 – в Твърдица.

От 43-ма свидетели пък 22 лица живеят на територията на област Перник, 19 – на територията на София, и 1 – в Хасково, а един е със скрита самоличност.

Заради това съдията докладчик, с цел ефективност на съдебното производство и факта, че много от обвиняемите и по-голяма част от свидетелите живеят на територията на област Перник, променя местната подсъдност и го изпраща в Перник.

Друго дело за ОПГ за каналджийство и разпространение на наркотици също е изпратено от СпНС в СГС, а оттам го прехвърлят в Окръжния съд в Русе. Обвинението е срещу трима за престъпления, извършвани от началото на март 2016 г. до 27 април 2017 г. в София и на територията на България.

Срещу един от тях пък има и обвинение за разпространение на наркотици в Русе. Заради факта, че обвиненията за трафик на хора и разпространение на дрога са извършени в Русе, СГС препрати делото там.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar